in

Marina Cvitić: Potpišite inicijativu „67 je previše“ – umirovljenici nemojte nasjedati na laži Vlade

Ilustracija Pixabay
Marina Cvitić

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ovog je tjedna uputila javni poziv građanima da podrže sindikalnu inicijativu “67 je previše”.

Iako SIKD ne pripada sindikalnim središnjicama koje su pokrenule referendumsku inicijativu „67 je previše”, on ne samo da podržava, već se sindikalni aktivisti SIKD-a uključuju gdje god je to moguće i gdje god to bude trebalo u prikupljanje potpisa.
Naime, pojasnila je Cvitić, produljenje radnog vijeka do 67 godine života i veća penalizacija prijevremenih mirovina novi su dodatni udar na najslabije i najsiromašnije slojeve društva.

-Vlada ide s takvim prijedlozima zbog nedostatka sredstava za isplatu mirovina, jer na 1 umirovljenika dolazi tek 1,2 radnika. Pravdaju se  i ova Vlada, a i bivša SDP-ova Vlada, da su to bili zahtjevi EU. Ako jest to bio zahtjev EU, onda samo možemo konstatirati da su sve Vlade do sada samo “potrčkala” Europske Unije. Prije nego EU postavi određeni zahtjev, Vlada RH trči da taj zahtjev ispuni ne vodeći brigu o svojem narodu, kaže Cvitić.

Činjenica je da je među tranzicijskim zemljama EU jedino Hrvatska digla granicu na 67 godina (SDP-ova Vlada od 2038.), a sadašnja Vlada je tu granicu pomakla na 2033. godinu, znači 5 godina ranije.

Nakon 2020. godine mnoge tranzicijske zemlje u EU tek će produljiti radni vijek na 65 godina (Cipar, Malta, Slovenija, Poljska, Češka, Litva, Latvija, Estonija, Rumunjska, Bugarska, Mađarska). Čak i Austrijanci će produžiti radni vijek do 65 godine tek od 2033, a mi srljamo među prvima i među najrazvijenijim zemljama EU gdje je životni vijek duži, a uvjeti rada lakši već i to već od 2033.

Produljivanje radnog vijeka dovesti će do posljedica da će radnici još više odlaziti u prijevremenu mirovinu jer neće moći raditi na brojne fizičko i mentalno zahtjevne poslove, a to je gotovo u svim djelatnostima, a zbog veće penalizacije stvoriti će se novi socijalni slučajevi. Jer su upravo takvi radnici i danas najugroženiji i najsiromašniji.
Žalosno je da je HUP podržao produljenje radnog vijeka. Oni su ti koji su poticali radnike u prijevremena umirovljenja dajući im stimulativne otpremnine, sve sa ciljem da se riješe starije populacije koje im je smanjivala produktivnost. Sada, suočeni s nedostatkom radnika, podržavaju produljenje radnog vijeka radnika, a s druge strane, dok god imaju mlađih na tržištu rada, neće zapošljavati starije radnike. I zato je to krajnje licemjerno od poslodavaca.
Činjenica je da su upravo poslodavci,  pored Vlade ( i vlada) najodgovorniji za takvo katastrofalno stanje na tržištu rada. Svojim bahatim odnosom prema radnicima, stvarajući profit preko leđa radnika, koristeći situaciju da tržište rada nije funkcioniralo, odnosno da je ponuda radnika bila daleko veće od potražnje, „otjerali” su radnike van iz Hrvatske, gdje se rad cijeni i gdje se rad adekvatno plaća. Ugovorima na određeno vrijeme, svjesnim kršenjem zakona, stvarali su nesigurnost među radnicima.
Sada su „navodno” spremni zapošljavati i starije radnike. Neka se jave poslodavci iz građevinskog sektora, iz metalske industrije, prijevoznih usluga, pa i iz turizma tko će zaposliti radnika zidara, zavarivača, šofera, konobara, ali i na mnoga druga radna mjesta u proizvodnji osobu od 65 godina života. O čemu pričamo? Do sada nisu htjeli zaposliti radnika od preko 50 godina života, a sada bi radnike od preko 60 godina.

Međutim, gotovo je zapanjujuće čime se služi ova Vlada kako bi spriječila uspjeh referendumske inicijative:
– S novcem poreznih obveznika financira skupe reklame na TV u kojem žele pokazati kako je mirovinska reforma pravedna
– S novcem poreznih obveznika razbacuju se jumbo plakatima o benefitima mirovinske reforme;
– Organiziraju se panel rasprave na temu mirovinske reforme, a na panel raspravu ne pozivaju one koje se protive i koji se mogu argumentima suprotstaviti
– Ministar Pavić i premijer Plenković straše umirovljenike da će, ukoliko uspije referendumska inicijativa, morati smanjivati mirovine; razbacuju se sa ciframa i postocima mogućeg umanjivanja mirovina – sve sa ciljem da najosjetljiviju populaciju (umirovljenike) nagovore da odustanu od potpisivanja peticije

– Lažu nam da će tek manji broj radnika morati raditi do 67, a da će većina steći druge uvjete za mirovinu prije 67, jer će imati dovoljno staža.

Netočno, jer rijetki su radnici mlađih generacija koji će od početka rada do umirovljenja imati neprekinuti radni staž.

-Pozivamo umirovljenike da ne nasjedaju na laži ove Vlade, da daju svoj potpis ne radi sebe, već radi svoje djece i unuka, koji, ukoliko budu imali sreće da dočekaju njihove godine, neće imati ni ovako mizernu mirovinu kakvu današnji umirovljenici imaju.
Ovo je pitanje svih nas. Ovo nije potpis ni protiv desnih ni lijevih, ni crvenih ni plavih; ovo je inicijativa za dostojanstven život u starosti. A dostojanstvenog života zaista ne može biti radom do 67. godine, poručila je Cvitić.

Tamara Obrovac TransAdriatic Quartet večeras u Poreču

OVO MU JE ŠESTA ZAPLJENA DROGE: Pas Duks “nanjušio” marihuanu vrijednu više od 700.000 kuna