in

MARKO FERENAC, načelnik Vižinade o koroni, investicijama i sezoni: „U planu projekti kojima želimo privući mlade obitelji“

Marko Ferenac kod novog vrtića - Foto Tanja Kocijančić

Kao i svakog početka godine razgovaramo s čelnicima općina i gradova o planovima i ostvarenom. Pa smo tako popričali s načelnikom Općine Vižinada Markom Ferencom o posljednjih godinu dana koju je obilježila pandemija koronavirusa, te o planovima, investicijama i očekivanjima od 2021. godine.

Novi vrtić u Vižinadi otvoren lani u rujnu

1. Kako je korona-kriza utjecala na vašu općinu?

Koronavirus i kriza kroz koju svi prolazimo imali su utjecaja i na poslovanje općine. Bili smo primorani prilagoditi se aktualnim protuepidemijskim mjerama – smanjeni su kontakti sa strankama, te smo neko vrijeme radili na smjene, odnosno da nisu svi djelatnici prisutni u isto vrijeme. U početku smo imali više zaraženih osoba na području općine, ali kasnije se to smirilo.

2. Jeste li usprkos krizi dovršili planirane projekte i kako je to utjecalo na punjenje proračuna?

Unatoč krizi, nastavili smo provoditi naše projekte te smo uspješno dovršili izgradnju novog dječjeg vrtića koji je započeo s radom u rujnu, započeli smo izgradnju kanalizacijskog sustava za naselja Mekiši, Filipi, Ferenci, Crklada i Grubici, kao i rekonstrukciju vatrogasnog spremišta. Uglavnom se radi o europskim projektima i projektima koji se financiraju iz drugih izvora, ali isto tako nastavili smo komunalne aktivnosti kao što su asfaltiranje cesta, gradnja javne rasvjete i rekonstrukciju društvenih prostorija u naselju Ferenci. Opći porezni prihodi u prošloj godini su manji za 20% u odnosu na godinu ranije, ali unatoč tome i dalje smo osigurali sufinanciranja za školstvo i socijalu. Stopirane su one aktivnosti koje se zbog odluka stožera civilne zaštite nisu mogle održati, primjerice udrugama su smanjena sredstva za provođenje programa.

3. Koliko iznosi proračun za 2021. i je li bio manji/veći u odnosu na prošlogodišnji?

Proračun za 2021. godinu planiran je u iznosu od 11 milijuna kuna. Manji je od prošlogodišnjeg budući da u ovoj godini nema velikih investicijskih projekata. Očekujem da ćemo ove godine osjećati više negativnih efekata na punjenje proračuna, ali se ipak nadam da će se gospodarstvo brže pokrenuti te da ćemo moći realizirati zacrtane planove.

4. Koje su najznačajnije investicije koje kanite ostvariti u ovoj godini?

Vižinada

U ovoj se godini planira rekonstrukcija raskrižja županijskih cesta u Vižinadi, dovršetak kanalizacije i popratna asfaltiranja, rješavanje nogostupa i pješačkih prijelaza na autobusnim stajalištima, dovršetak rekonstrukcije vatrogasnog spremišta, početak investicije u nogometno igralište Fabrika, uređenje dječjih igrališta te izrada urbanističkog plana uređenja za naselje Vižinada čime će se omogućiti priprema projekta novog sportsko-rekreacijsko-zdravstvenog centra te zone za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, u vidu poticajne stanogradnje. Ovim projektima dodatno ćemo privući mlade obitelji da ostanu na ovom području.

5. Na koji ste način pomogli građanima i poduzetnicima u krizi? Planirate li i ove godine takve pomoći?

Prošle su godine olakšice bile u vidu potpunog ili djelomičnog oslobođenja plaćanja zakupa poslovnih prostora, kao i javnih površina, te smo odobrili odgodu plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa za sve građane. U ovoj godini planiramo pomoći u skladu s mogućnostima, te ćemo pripremiti program poticanja poljoprivredi i druge programe kojima možemo bar malo ublažiti negativne efekte ove krize. Međutim, najveći dio potpora očekujemo od središnje države te bi bilo uputno da se svima onima kojima je rad bio ograničen refundiraju troškovi, odnosno isplate naknade pomoći.

6. Što očekujete od ovogodišnje turističke sezone? Mislite li da će cjepivo donijeti toliko željeni povratak u normalan život?

Vjerujem da će ova turistička sezona biti bolja od prošle, makar je prošla bila prihvatljivo dobra u odnosu na okolnosti. Dolazak cjepiva će svakako pozitivno utjecati na gospodarska kretanja, ali smatram da će više pozitivnih efekata na psihofizičko zdravlje građana imati popuštanje mjera jer ovo što trenutno provodi Nacionalni stožer civilne zaštite je van zdrave pameti. Ne možete ograničiti rad manjih ugostiteljskih objekata, a s druge strane dopustiti masovna okupljanja u trgovačkim centrima ili primjerice na skijalištima. Gdje je tu razum?! Ako se već ide u ograničavanje gospodarstva, onda je trebalo ograničiti ili sve ili ništa. Stožer je trebao prema svima zauzeti jednaki stav i svima omogućiti, odnosno ograničiti rad, a ne pogodovati krupnom kapitalu ili političkim ciljevima kao što smo imali prilike svjedočiti. Usprkos tome, najvažnije je očuvati zdravlje te se nadam da ćemo iz ove situacije izaći jači i pametniji.

Razgovarala Tanja Kocijančić

Vižinada – U tijeku obnova vatrogasnog doma

POREČ: Rukometni podmladak uspješniji od Buzećana i Labinjana

Izložba Slavice Marin “Dišem čisti zrak” u galeriji HDLU-a Istre