in

Marko Paliaga: Želimo svoju građevinsku inspekciju, jer je bespravna gradnja uzela previše maha

Rovinj je i u 2018. ostvario rekordne turističke rezultate, ukupno 5 posto bolje nego 2017. Međutim, gradonačelnik Marko Paliaga, iako zadovoljan rastom, poziva na oprez i upozorava da bismo uskoro mogli početi piliti granu na kojoj sjedimo. Osim opće masovnosti turizma, gradonačelnika posebno smeta bespravna gradnja, za koju tvrdi da je uzela maha, a koja uništava prirodnu baštinu i resurse, objavio je IDS na svojim službenim mrežnim stranicama.

– Tome pridonose i ovakve brojke, jer pojačana potražnja generira i težnju za većom ponudom koja je nažalost moguća samo bespravnom gradnjom. Pritom nam država nije partner. Kroz stalno omalovažavanje svojih građevinskih inspektora koji su bez zaštite, država jednostavno prepušta teritorij haraču. Dovoljno je pogledati Dugu uvalu ili okolicu Umaga – to ne želimo u Rovinju. Želimo svoju inspekciju, ili onu državnu koju mi financiramo, ali da obavlja posao kako treba, posebno kod rušenja spornih objekata, kazao je Paliaga i pozvao sve da se u 2019. posvete zaštiti prirodnih resursa i održivom razvoju kazavši kako će u suprotnom dovesti do toga da ćemo postati neatraktivni turistima.

Gradonačelnik Paliaga progovorio je o očito akutnom problemu rezimirajući još jednu rekordnu sezonu, koncem koje je zabilježena i rekordna novogodišnja posjeta. Naime, od 28. prosinca 2018. do 2. siječnja ove godine, zabilježen je porast turističkog prometa od čak 35 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije. Preciznije, riječ je o 14.565 noćenja i 6.388 turista. Sveukupno, 2018. Rovinj je zaključio s ukupno 4.059.187 noćenja, što predstavlja 5 posto više u odnosu na godinu prije.

Iz Turističke zajednice Rovinja naglašavaju kako je pozitivna razlika u broju noćenja ostvarena isključivo u pred i posezonskom periodu. Naime, u prvih šest mjeseci ostvareno je 14 posto više noćenja u odnosu na prethodnu godinu, a od rujna do kraja godine 9 posto više noćenja, dok su u srpnju i kolovozu ostvarene iste brojke kao i godinu prije.

– Ova je turistička sezona bila rekordna, a taj rekord potvrđuju i brojke koje sežu preko četiri milijuna. Ipak, naša strategija ne leži u kvantitativnome, već pažnju posvećujemo kvaliteti, a pod kvalitetom podrazumijevamo nove smještaje koji mogu konkurirati na tržištu, istaknuo je Paliaga dodajući:

– Posebno bih se zahvalio Udruženju obrtnika jer su ugostitelji podržali cjelokupni projekt, pružajući posjetiteljima bogat gastronomski doživljaj. Stekli smo nova iskustva u pripremi ovog adventa, za kojeg sam uvjeren da je pridonio boljoj popunjenosti smještaja, posebice u vrijeme održavanja koncerata. Smatram da smo programom podržali turističku sezonu i time je produžili, dok ćemo druge godine zasigurno programe još više proširiti.

U terminu novogodišnjih praznika najviše posjetitelja, njih 29 posto, došlo je iz Austrije. Odmah nakon njih su gosti iz ostalih dijelova Hrvatske, potom Slovenci, Talijani pa Nijemci. Najviše je noćenja u tom periodu, čak 70 posto, ostvareno u hotelima, čiji je promet porastao 21 posto. Slijede objekti u domaćinstvu s porastom od čak 99 posto.

Naposljetku, ulaganja u turizam nastavljaju se i ove godine. Očekuje se otvorenje Grand hotela Park s 5 zvjezdica i nove ACI marine s 5 sidara. Zatim slijedi uređenje plaže hotela Amarin i plaže na otoku sv. Katarine, a pravo osvježenje za mlade trebao bi biti noćni klub na lokaciji uz diskont Valalta. Grad Rovinj završit će uređenje platoa ispred crkve sv. Eufemije, uz što će biti postavljena i dekorativna rasvjeta. Slijedi uređenje kružnog toka u Istarskoj ulici, biciklističke trase do Turističkog naselja Villas Rubin, uređenje fasade gradskog sata na trgu, rekonstrukcija Balbijevog luka i mnoge druge, objavio je IDS.

Vodnjansko maslinovo ulje Chiavalon među najbolje dizajniranima na svijetu

Vodnjansko maslinovo ulje Chiavalon među najbolje dizajniranima na svijetu

Inovativni hrvatski proizvod - prve modularne plaže kao rješenje protiv betoniranja

Inovativni hrvatski proizvod – prve modularne plaže kao rješenje protiv betoniranja