in

Inovativni hrvatski proizvod – prve modularne plaže kao rješenje protiv betoniranja

Betoniziranje plaža najviše štete okolišu, kako ekološko tako i vizualno. S druge strane nepovratno uništavamo najvrjedniji resurs, te plaže i prostor pretvaramo u bezličje i klasičnu dosadnu standardizaciju s konkurencijom, piše portal Hrturizam.hr.

Iako smo turistička zemlja do sada nismo ponudili nikako rješenje na ovaj problem, dapače, kao da nije bilo ni pokušaja, ali ne više. Fenomenalno rješenje kako zaustaviti devastaciju obale i njeno betoniranje a ujedno povećati kvalitetu i kapacitete u segmentu plaža i terasa napokon postoji , i to ni manje ni više dolazi nam iz ravne Slavonije.

Radi se o prvom takvom, potpuno novom i inovativnom proizvodu kako na hrvatskom tako i na svjetskom tržištu – modularne montažne plaže, terase i staze.

Ideja i cijela stvar ne može biti jednostavnija, logičnija i praktičnija. Jednostavnim spajanjem modula od nepristupačne kamenite plaže dobijete plažu prilagođenu vašim željama i potrebama. Također, kroz nepristupačni teren i šikaru jednostavno možemo napraviti prelijepu šetnicu ili brzo i jednostavno možemo montirati terasu za restoran ili kafić. “S obzirom da se radi o montažnim odnosno demontažnim elementima za njihovo postavljenje nisu potrebne nikakve građevinske dozvole, a noge modula podesive su po visini tako da bez obzira gdje ih postavljate uvijek ćete dobiti ravnu podlogu.” ističe Alen Alić iz Aurea Grupe, tvrtke iz Osijeka koja se bavi proizvodnjom ugostiteljskog namještaja i stolova za blagovaonice i restorane.

Ideja je došla na način kako i dolaze najbolje ideje, kao rješenje izazova koji ga je osobno mučio. “Ove godine kupio sam kuću na Pelješcu i počeo maštati o tome kako urediti apartmane za sezonu i plažu za buduće goste, no bez devastacije obale i zadiranja u prirodni okoliš. Tada mi je na pamet pala ideja napraviti module koji se jednostavno spajaju, koji su podesivi i tako je nastala prva modularna montažna plaža tj. terasa.” istaknuo je Alić.

Nogice su modularne i podesive po visine, a spajaju se kao moduli sukladno površni koju želimo ili kao “Lego” kockice. Standardni modul ima 10 cm nogicu kao i mogućnost 10 cm izvlačenja, te nosivost od 500 kg, ali kako ističe Alić, ukoliko su veće nepravilnosti na terenu onda se po narudžbi dodaje potrebna visina nogice i tako se prilagodi svakom terenu.

Moduli su rađeni od čeličnih cijevi koje su pocinčane, zbog zaštite od soli i hrđanja, a moduli se međusobno spajaju inox vijcima dok se za podlogu učvršćuju klinovima ili sidrenim vijcima ovisno o kakvoj se podlozi radi.
Drvene ploče napravljene su od tvrdog Ariš drveta koje je otporno na sve vremenske uvjete i koji se samo ubaci u modul. Moguće ga je dobiti u tri varijante: sirovo drvo, lakirano natur ili tamna nijansa – palisander).

Prednost naših plaža i terasa je što su montažno-demontažne, modularne, lako prenosive, jednostavne za montažu i demontažu, noge su podesive i prilagodljive svakoj podlozi, moduli su jako čvrsti – nosivost 1 modula je 500 kg, nije potrebno raditi nikakve građevinske radove i nekakve velike zahvate. Moduli se postave prije sezone, kasnije rastave i spreme u skladište za sljedeću sezonu, održavanje je jednostavno i nisu potrebne nikakve građevinske dozvole. Ne narušava prirodni okoliš i ravnotežu, sprječava devastaciju i betoniranje obale, a istovremeno će povećati kvalitetu i kapacitete u segmentu premium plaža i terasa. Čelična konstrukcija je vruće cinčana tako da neće doći do hrđanja, a drvo je lakirano ekološkim bojama otpornima na vremenske utjecaje“”, objašnjava Alić.

Više pročitajte na portalu Hrturizam.hr.

Marko Paliaga: Želimo svoju građevinsku inspekciju, jer je bespravna gradnja uzela previše maha

Marko Paliaga: Želimo svoju građevinsku inspekciju, jer je bespravna gradnja uzela previše maha

FINA POVEĆALA TARIFE: Odvjetnici protiv novih naknada za ovrhe

FINA POVEĆALA TARIFE: Odvjetnici protiv novih naknada za ovrhe