in

Međunarodni dan nestalih osoba – Na području ISTRE traga se za 34 osoba

Ilustracija MUP

Na području Istre traga se za 34 osobe, a kako bi se povećala sigurnost starijih osoba i smanjila mogućnost njihovih nestanaka, policija provodi preventivnu aktivnost prevencije nestanaka starijih osoba

U nedjelju, 30. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba, kao dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima.

Ministarstvo unutarnjih poslova je kreiralo Nacionalnu evidenciju nestalih osoba – NENO te se na stranici nestali.gov.hr objavljuju svi profile nestalih osoba, čiji nestanak je prijavljen policiji. Svi podaci koji su objavljeni u NENO evidenciji su javni, a svaki profil ima integriran i pdf letak koji je spreman za ispis te ga građani mogu lijepiti po oglasnim prostorima svojih gradova i mjestima pojačanog protoka ljudi. Dostavljanje kvalitetnih i pouzdanih informacija te povjerenje u policiju kao instituciju primarno zaduženu za poduzimanje mjera traganja, od iznimne je važnosti za uspješan pronalazak nestale osobe. Na području Policijske uprave istarske trenutno se traga za 34 osobe, a većina potraga je starijeg datuma. Od nestalih osoba ove godine, još uvijek se traga za jednom osobom.Provjerite i ako imate saznanja o nekima od njih, javite se policiji na broj 192.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom a njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno. Prema dosadašnjoj policijskoj praksi, znatan dio ljudi nestaje dragovoljno iz različitih razloga, kao što su: bijeg od obitelji, supružnika, zbog narušenih obiteljskih i partnerskih odnosa, zbog financijskih problema i dugova, pa sve do uzimanja novog identiteta.

No, kod starijih osoba uzroci nestanka često nisu dragovoljni, odnosno osobe se udalje iz svojih domova i ne mogu/ne znaju se više vratiti. Kako bi se povećala sigurnost starijih osoba i smanjila mogućnost njihovih nestanaka, Policijska uprava istarska u suradnji s Istarskom županijom  provodi preventivnu aktivnost prevencije nestanaka starijih osoba – Učinimo da budu sigurniji, gdje se kroz podjelu informativnog letka i edukacije osoba starije životne dobi, skreće pozornost na ovaj problem.

Polazište preventivne aktivnosti je da svatko iz svoje perspektive – obitelj, okolina i sama starija osoba, može poduzeti neke korake kako bi se štetan događaj spriječio.

OBITELJ:

 • Važno je informirati ukućane i okolinu o stanju starije osobe u svojoj obitelji
 • Pripremite plan u slučaju nužde i osigurajte okolini popis kontakata u slučaju potrebe (obitelj, institucije)
 • Informirajte se o dnevnom planu kretanja starije osobe i budite dio plana
 • Osigurajte prostor od mogućeg bijega (zvono koje upozorava da je netko otvorio vrata, zaključavajte vrata i dvorišta, prilagođene brave)
 • Izradite narukvicu sa osobnim podatcima (ime, prezime, adresa, broj telefona) u slučaju da se osoba izgubi
 • Upozorite/zamolite okolinu na veći oprez i obavještavanje u slučaju neuobičajenog ponašanja
 • U slučaju nestanka nemojte čekati da se osoba sama vrati – djelujte!

OKOLINA:

 • Odmah obavijestite obitelj i institucije radi pravovremene reakcije
 • Pokušajte zadržati (kontakt) osobu do dolaska obaviještene osobe

SAM/SAMA ZA SEBE:

 • Poželjno je da u šetnju uvijek idete u paru ili u društvu
 • Prije svakog izlaska iz kuće obavijestite ukućane o svojoj ruti
 • Uvijek sa sobom nosite osobne podatke i probajte se javiti obitelji ukoliko se zadržite više od predviđenog

Podsjećamo, da bi prijavili nestanak osobe, ne trebate čekati da prođe 24 sata od njezina nestanka. Najbolje je da nestanak prijavite što prije, odnosno čim posumnjate u nečiji nestanak. Policija provjerava svaku dojavu građana. 

VRSAR: Zbog Hrvatske u „crvenom“ zatvorio vrata hotel Vista

Istarski Stožer – U subotu još 4 novih slučajeva zaraženih Covidom-19 – Među njima i stranac