in

Miletić: Država kao najveći pojedinačni suvlasnik Uljanika nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala

Foto: IDS

-Vlada kaže da će se odluka o Uljaniku donijeti svaki dan, da sve zatečeno u poslovnim knjigama ‘trebati proći analizu’ i da je  ekspertni tim u ministarstvu gospodarstva sad analizira brojke. Nevjerojatno je da netko nakon godinu i pol dana agonije brodogradilišta može tako nešto reći, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj konferenciji za medije u Puli.

To je dokaz, dodao je, kako se Vlada općenito odnosi prema svojoj imovini, prema trgovačkom društvu u kojem ima poluge upravljanja kroz vlasničku strukturu. – Drugim riječima, kako je moguće da država, koja je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, tek sada analizira poslovanje te tvrtke.  Vlada je time priznala da država kao vlasnik brodogradilišta nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala. Premijer se čudi nečemu s čim je do sada  trebao biti vrlo detaljno upoznat, naglasio je predsjednik IDS-a.

Podsjetio je također da je lani Uljanik od ove Vlade dobio jamstvo za 96 milijuna eura. – Ako Vlada nije bila upoznata sa situacijom u Uljaniku kako je onda odobrila ovo jamstvo, upitao je Miletić napomenuvši da je krajem godine iz državnog proračuna isplaćeno još 2,8 milijardi kuna jamstava za Uljanik. Međutim, kazao je, niti nakon isplate nove runde jamstava još uvijek nitko nije našao za shodno da se uputi u situaciju i onda sada “čujemo kako je Vlada sad počela analizirati situaciju Uljaniku”, rekao je Miletić, o čemu nas je priopćenjem izvijestio IDS.

Miletić smatra da Vlada cijelo vrijeme reagira sporo i nepravovremeno podsjetivši na situaciju od prošlog ljeta kada je Vlada svjesno izazvala štrajk u Uljaniku.  – Vlada je to mogla spriječiti jer je na kraju ta ista Vlada omogućila isplatu plaće za koje su radnici prosvjedovali, ali je prigodno pričekala 15 dana kako bi radnici štrajkali na ulicama Pule. Sam štrajk je nanio velike gubitke brodogradilištu, i to najmanje 25 milijuna kuna, a o izgubljenim poslovima je više nema smisla ni govoriti, kazao je predsjednik IDS-a.

Član predsjedništva IDS-a Marko Paliaga naglasio je da je lokalna politika imala nikakav utjecaj na tijek i rad Uljanik grupe, na njezine akvizicije, na njezina ugovaranja brodova, zapošljavanje, politiku plaća i drugih poslova.

– Uljanik  je istarski ponos i mi svi skupa u cijeloj Hrvatskoj to moramo i trebamo podržati.  Radnici i njihove obitelji u ovom trenutku najvažniji su resurs koji je potrebno zadržati u našoj zemlji. Bez njihove stručnosti i znanja neće ni biti brodogradnje, bez potrebe za inženjerima i strukom neće biti brodograđevnih instituta i studija brodogradnje. I zato razmislimo koliko je važno za naše gospodarstvo i obrazovanje imati ovakvo poduzeće, kazao je Paliaga. 

Potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić apelirao je na Vladu da „zbog radnika, kooperanata i svih u Uljanikovom lancu preuzme odgovornost, prestane plasirati poluinformacije i baviti se prebacivanjem odgovornosti.”

PREMIJERA “MANEŠTRE OD KAZALIŠTA” – tragikomedije koju su uspješno odigrali Porečani stariji od 54 godine

POREČ: Startala 5,3 milijuna kuna vrijedna obnova plaže u Špadićima