in

Miletić: U Istri je situacija s bespravnom gradnjom najgora

Foto Istarska županija

Minutom šutnje za poginule i stradale u ratu u Ukrajini, započela je današnja, sedma, hibridna sjednica Skupštine Istarske županije, održana u Spomen domu, u Pazinu i online, s dnevnim redom od 19 točaka. Predsjednica Skupštine Sandra Ćakić Kuhar tom je prilikom poručila da je Istra otvorena regija, solidarna i uvijek spremna pružiti pomoć.

Uslijedila je svečana prisega vijećnice Vanje Marković (MOŽEMO!) budući da je vijećnica Koviljka Aškić stavila mandat u mirovanje.

Uvodno su se obratili načelnik SCZ IŽ Dino Kozlevac i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović. Načelnik Kozlevac se osvrnuo na prihvat izbjeglica naglasivši da u Istri trenutno boravi 421 osoba iz Ukrajine u privatnom aranžmanu. Sedam priobalnih županija, pojasnio je, za sada su sukladno nacionalnom planu izostavljene po pitanju prihvata i smještaja masovnijeg broja izbjeglica.

Govoreći o situaciji s pandemijom, dr. Stojanović se osvrnuo na protekle dvije godine, od kada se pojavio prvi slučaj zaraze na Poluotoku. Od početka pandemije, U Istri je od covida i s covidom preminulo 465 osoba, od čega 55 % u proteklih 5 mjeseci, kada je i incidencija zarazom bila najviša. U protekla četiri tjedna bilježi se pad novozaraženih, no konstatacija o kraju pandemije, prema riječima ravnatelja, nije točna.

Na aktualnom satu je bilo govora o bespravnoj gradnji, a vijećnik Ivica Butorac (HDZ) podsjetio je na prošlotjedni sastanak koji je održan u Rovinju, a sudjelovali su predstavnici Državnog inspektorata, te predstavnici Istarske županije, istarskih gradova i općina. Na tu se temu nadovezao i istarski župan Boris Miletić koji je podsjetio da je problematiku bespravne gradnje stavio na stol i prilikom zadnjeg posjeta predsjednika Vlade RH Istarskoj županiji, u travnju prošle godine.

„Držim da kapacitiranost inspektorata brojem ispektora, kao i područje koje nadziru je nedostatno i mislim da tema bespravne gradnje nije u istom fokusu nadležnog Ministarstva u primorskim županijama, u odnosu na one kontinentalne. Ova pošast koja se događa u prostoru je puno veći problem primorskih županija, a u Istri je taj napad na prostor najizraženiji. Držim da zajedničkim snagama trebamo očuvati prostor jer smo u ovih 30 godina uspjeli Istru rediti na jedan lijep način. Istra je poželjna za život i za investicije, međutim ne možemo dozvoliti da se krše zakoni i da netko gleda kratkoročno ostvariti svoj privatni interes, a nauštrb čitave zajednice“, naglasio je župan Miletić, koji rješenje vidi u spuštanju ovlasti nadzora s državne na regionalnu i lokalnu razinu te u uvođenju drakonskih kazni za bespravne graditelja.  

Nadalje, bilo je govora o investicijama na području obrazovanja, za što je u proračunu Istarske županije, za naredno  trogodišnje razdoblje planirano preko 120 milijuna kuna. Konkretno, župan je govorio o izgradnji nove školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad-Cittanova, koja bi trebala započeti tijekom ove godine, a o čemu je prilikom službenog posjeta Gradu Novigradu razgovarao i s gradonačelnikom Anteom Milosom.  Sredstva za investiciju osigurat će državna razina, Talijanska Unija i Istarska županija. Projektna dokumentacija postoji, imovina je riješena, a predstoji potpisivanje sporazuma o sufinanciranju.

Vijećnik Zdenko Pliško (ISU-PIP) je pokrenuo inicijativu o nabavi lako sklopivih, električnih bolničkih kreveta za potrebe palijativnih bolesnika, a koji bi bili dostupni u Posudionici ortopedskih pomagala u Puli.

„Apsolutno prihvaćam inicijativu i upoznat sam s tom potrebom u našem društvu. Proračun nije sveto pismo, podliježe izmjenama i dopunama, i obećajem da ćemo osigurati sredstva“, kazao je župan.

Potpredsjednica Skupštine Tamara Brussich (IDS) je predložila postavljanje dvojezičnih tabli na školama u Istri.

Još jedna inicijativa, ona o uklanjanju žilet žice na granici u Istri, došla je od strane vijećnika Roberta Velenika (IDS), a išla bi prema Vladi Slovenije i RH.

„Republika Slovenija je žicu postavila prije više od četiri godine uz državnu granicu s Republikom Hrvatskom i time u potpunosti promijenila život na tom području. Žicom je otežan pristup građanima koji svoje poljoprivredne parcele obrađuju na području Slovenije, a istom je učinjen zločin protiv prirode i životinja kojima se ograničava migracija i kretanje“, istaknuo je vijećnik Velenik.

Od ostalih tema o kojima je bilo govora spomenimo i predstojeću turističku sezonu, županijski Prostorni plan, dogradnju doma za starije A. Štiglić u Puli, te izgradnju doma u Fažani, Javni poziv za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Istarsku županiju u 2022. godini  i dr.

Spomenimo i da su usvojene Prve Izmjene i dopune Proračuna Istarske županije za 2022. godinu, a donesene su kako bi se provele potrebe zdravstvenih ustanova temeljem Popisa prioriteta kod zdravstvenih ustanova. Od 5 zdravstvenih ustanova jedino su Istarski domovi zdravlja imali potrebu mijenjati plan u odnosu na doneseni Proračun Istarske županije za 2022. godinu.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

špina voda

Bez vode 11. ožujka dijelovi Poreča i okolice

Prolog u Vrsaru - Foto PR Istarsko proljeće

VRSAR: Istarsko proljeće startalo prologom na aerodromu – U petak prva etapa POREČ – FUNTANA duga 153 km