in

Mladi IDS-a Kaštelir-Labinci očistili legendarnu stazu do starog mlina i izvora Bulaž

Izvor vode Bulaž, na koji su stari Kaštelirci u davnim vremenima išli po vodu, predstavlja neprocjenjivo blago kaštelirskog kraja i njegove povijesti. Vođeni tim činjenicama, kao i ljubavlju prema prirodi, mladi IDS-a Kaštelir-Labinci organizirali su akciju čišćenja puta koji vodi do starog mlina u dolini Mirne, gdje se i smjestio izvor Bulaž.

Cilj akcije, upriličene u nedjelju 25. travnja, i u tjednu kada se obilježava Dan planeta Zemlje, bio je do kraja očistiti ovu stazu sakrivenu u prirodnim ljepotama, s obzirom da je dio uređenja napravljen u prijašnjim akcijama. Okupilo se dvadeset mladih IDS-a, koji su pokazali kako se entuzijazmom, odgovornošću i zajedništvom mogu postići velike i bitne stvari koje utječu na život svih mještana u okruženju. Tijekom akcije uzeli su i uzorak vode s izvora te će ga poslati u Zavod za javno zdravstvo na analizu.

Krajnja ideja je da se osim očuvanja prirodnih i povijesnih ljepota, kao i brige o okolišu, uredi nova turistička staza za šetnju, koja će s obzirom na lokaciju doista biti atrakcija. Mladim snagama u akciji čišćenja se pridružio i Đulijano Petrović, IDS-ov kandidat za načelnika Općine Kaštelir-Labinci. Podržao je inicijativu i entuzijazam mladih članova IDS-a, ponosan što nove generacije imaju razvijenu ekološku svijest te očuvanje prirode svrstavaju među prioritete.

– Ovo je samo jedna od naših brojnih aktivnosti u kontekstu ekologije, a plan nam je da i u budućnosti intenzivno radimo na očuvanju i čišćenju okoliša te da pošumljavamo površine kako bi okruženje u kojem živimo bilo što zdravije i zelenije. Aktivnosti poput čišćenja staze do starog mlina i izvora Bulaž ujedno su ulaganje u turističku ponudu našega kraja, jer će svaki posjetitelj biti oduševljen kada prošeta stazom uz dolinu rijeke Mirne, rekao je Đulijano Petrović nakon akcije čišćenja.

Poziv udrugama, ustanovama i mjesnim odborima za prijavu na natječaj „Mali projekti za bolje sutra“

Nacionalni dan hitne službe obilježava se 30. travnja – Pogledajte video s pričama istarskih pacijenata