in

MUP najavio akciju kontrole korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Ilustracija MUP

Prometna pulska policija će sutra od 8 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će u srijedu, 12. travnja 2023. od 8 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Na području Postaje prometne policije Pula u prva tri mjeseca 2023. godine, zabilježeno je 85 prometnih nesreća što je 25 % manje od usporednog razdoblja 2022. godine kada  je zabilježeno 114 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe (jedan vozač osobnog automobila koji nije koristio sigurnosni pojas tijekom upravljanja vozilom), tri osobe zadobile su teške, a 30 osoba lake tjelesne ozlijede.

U istom razdoblju utvrđena su 3057 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 476 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te 402 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja i pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda pri prometnim nesrećama, stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje odvlači pažnju sa svih sposobnosti i osobina koje su potrebne za uspješnu vožnju i značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja. Vozačima predlažemo preuzimanje aplikacije kojom mobitel zaprima pozive dok je vozač u vožnji te šalje poruke pozivatelju bez ometanja vozača, objavila je Policijska uprava istarska.

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

UMAG: Uhvaćena kradljivica koja je Talijanu ukrala novac

Foto Tanja Kocijančić

KAŠTELIR-LABINCI: Kreće gradnja kružnog toka na “crnoj” točki. Zatvara se promet za sva vozila