in

MUP najavio ROADPOL-ovu akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa od 6. ožujka

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija od 6. do 12. ožujka provodi preventivnu-represivnu akciju te poziva građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom

Sukladno kalendaru Operativnih akcija za 2023. godinu ROADPOL-a Europske mreže prometnih policija na području Europske unije, od 6. do 12. ožujka 2023. na području PU istarske provesti će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa od strane svih sudionika u prometu na cestama i to vozača i putnika.

U provođenju aktivnosti koristit će se sva oprema i uređaji  te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. 

Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa“. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije s ciljem smanjenja stradavanja sudionika u prometu uslijed nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao jednog od četiri ubojice u prometu, i  čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu. 

Tijekom provođenja ove aktivnosti policijski službenici kontrolirat će korištenje sigurnosnog pojasa te će vozačima i putnicima u vozilima ukazivati na važnost njegovog korištenja u cilju zaštite i smanjivanja mogućnosti zadobivanja ozljeda u slučajevima naglog zaustavljanja ili udara vozila u neku prepreku. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom “probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje, odnosno izbjegavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen u uputama proizvođača.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 1.000 kuna. Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija, priopćeno je iz Policijske uprave istarske.

Dani Klačar - Foto Judo klub Istarski borac

Odlično izdanje Danija Klačara iz Istarskog borca na Europskom kupu u Lignanu

Novigrad - Ivan Boban (by Cosmic Production)

Novigrad opet ugostio Wine EnoGastro VIP Event: Odlična uvertira u predsezonska događanja