in

MUP-ova akcija “Mir i dobro” – Od ove godine zabranjeno bacanje petardi

Pirotehnika - Ilustracija MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, od 15. prosinca 2020. do 9. siječnja 2021. godine, provodi tradicionalnu akciju ”Mir i dobro” kojom se nastoji spriječiti stradavanje prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.

Akcija se provodi već 28 godina kako bi se javnosti skrenula pozornost na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život.

Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u izrazito povoljnom ozračju pa tako nije zabilježen niti jedan događaj u kojem je netko ozlijeđen zbog uporabe pirotehničkih sredstva. Evidentiran je jedan slučaj oštećenja vozila zbog pirotehničkog sredstva u Peroju, pucnjava iz neregistriranog plinskog pištolja na rovinjskom području, pet pronalazaka neeksplodiranih eksplozivnih sredstava i četiri dragovoljne predaje oružja i streljiva.

Aktivnosti policije za vrijeme trajanja akcije

Policija će i tijekom ovih božićnih i novogodišnjih blagdana provoditi određene aktivnosti kako bi se osiguralo povoljno stanje sigurnosti. U zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata policijski službenici poduzimat će pojačane mjere sigurnosti, a na graničnim prijelazima i svim važnijim cestovnim pravcima osigurat će protočnost i sigurnost prometa.

Osim toga, policijski službenici će poduzimati radnje u cilju podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja svih oblika protupravnih ponašanja, a posebnu pozornost usmjerit će na pronalazak pirotehničkih i eksplozivnih sredstava te nedozvoljenih opasnih i zapaljivih tvari. Naglasak policijskih aktivnosti bit će na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2. Pirotehnička sredstva razvrstana su u navedene kategorije s obzirom na njihovu namjenu,  rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode. 

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 2. siječnja 2021. godine više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi  i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se fizička osoba  koja uporabljuje pirotehnička sredstva F2 F3 kategorije, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju kada to nije dozvoljeno.

Pirotehnička sredstva dozvoljeno je prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje MUP-a, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 koja se, osim u navedenim prodavaonicama, mogu prodavati u maloprodaji u drugim prodavaonicama te na kioscima.

Apel policije građanima

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Novost je da građani također mogu bez ikakvih sankcija policiji predati i pirotehnička sredstva čije posjedovanje nije dozvoljeno.

Oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja žele dragovoljno predati građani ne trebaju donositi u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će ta sredstva preuzeti na siguran način.

kristijan nemet novigrad ravnatelj centra za kulturu foto tanja kocijančić prosinac 2021

NOVIGRAD: Kristijan Nemet izabran za prvog ravnatelja novog Centra za manifestacije i kulturu

Foto TZ Žminj advent božić radionice prosinac 2021

Žminjska „Vesela subota za minji i veli”