in

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 18 novooboljelih, ograničenja u bolnicama i domovima

U posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novih slučajeva pa je do sada ukupno zabilježeno 2.317 pozitivnih osoba na virus Covid-19. Dosad su se oporavile 2.142 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 68 osoba na liječenju.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.317 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novih slučajeva. Jedna novooboljela osoba je iz Dubrovačko-neretvanske županije, jedna iz Zagrebačke županije, deset novooboljelih je iz Grada Zagreba, jedna novooboljela je iz Splitsko-dalmatinske županije te pet novooboljelih osoba iz Osječko-baranjske županije.

2.142 osobe su se oporavile. Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 9 osoba.

Preminulo je stotinu i sedam osoba.

Do sada je testirano 72.478 osoba, od toga 276 u posljednja 24 sata.

Ministar Vili Beroš rekao je kako nema teže oboljelih. Ukupno je dosad zaraženo 2317 osoba, objavio je na preslici Nacionalnog stožera civilne zaštite u nedjelju u 14 sati.

U Hrvatskoj je trenutno 205.249 turista, od toga 154.530 stranaca. Beroš kaže da među turistima nema zaraženih.

Rekao je i kako od zadnjeg značajnijeg porasta do danas imamo 55 oboljelih. 

“Među njima je direktno importirano 20, a njihovih kontakata je 35. Za devet oboljelih nemamo povezanost sa bilo kakvim putovanjima”, rekao je ministar, objavio je Dnevnik.hr.

Na konferenciji je rečeno da će se zabraniti posjete u staračkim domovima u tri županije gdje je najteža situacija – u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Osječko-baranjskoj te u Gradu Zagrebu. U bolnicama u Zagrebu, Osijeku i Splitu ukidaju se posjeti bolesnicima. Marija Bubaš iz HZJZ-a rekla je da to ne znači da će se u tim bolnicama obustaviti redovne kontrole.

Svi zdravstveni djelatnici moraju nositi maske. 

Na pitanje o tome hoće li nova situacija utjecati na izbore, Davor Božinović je rekao kako će se oni odvijati po uputama koje su donijeli HZJZ i DIP.

Na pitanje je li koronavirus oslabio, profesorica prof. Alemka Markotić rekla je da se o tome može kalkulirati, ali da nema medicinski utemeljenih podataka da je tome tako. Kao visoko rizična navela je obiteljska okupljanja.

Rekla je da se koronavirus najčešće prenosi u uredima, gdje u malom prostoru sjedi veći broj ljudi, a nema prirodne ventilacije, u restoranima i u autobusima, piše Dnevnik.hr.

POREČ: Medalje za Running Fox na Jazavac Trailu za Matiju Liseca, Ivana Diklića i Mateju Pančelat

MARČANA: Priprema se gradnja reciklažnog dvorišta koje će sufinancirati EU fondovi