in

Nacionalni stožer – U ponedjeljak 1.472 pozitivnih, Božinović najavio nove mjere

Foto Davor Božinović/Twitter Vlade RH

U zadnja 24 sata zabilježena su 1.472 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.769. Među njima je 2857 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 284 pacijenta.

Preminulo je 65 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 177.358 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2705 preminulo, ukupno se oporavila 151.884 osoba od toga 3673 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 54.042 osobe. Do danas je ukupno testirano 888.080 osoba, od toga 5.798 u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Aktualne epidemiološke mjere na snazi su do 21. prosinca, osim novih mjera za trgovine i šoping-centre koje su na snazi do 10. siječnja. 21. prosinca neće biti popuštanja mjera, a ako se situacija do tada značajno ne popravi, 21. prosinca je moguće uvođenje novih, još strožih mjera, piše Index.

 Krunoslav Capak je potvrdio da smo po incidenciji najgori u EU. Po incidenciji smo trenutno na 27. mjestu od 27. zemalja, za 1 nam je incidecija veća nego u Luksemburgu. Stopa mortaliteta nam je 628,5 na milijun stanovnika. KBC Osijek ima 197 covid bolesnika, Varaždin 268 bolesnika, Zarazna 116 bolesnika, Dubrava 472 bolesnika, Čakovec 163. Najveću incidenciju ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-Neretvanska. Što se tiče mortaliteta tu smo na 16. mjestu zemalja EU, kazao je Capak. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o propusnicama

– Od početka, od prošle presice vode se intenzivni razgovori i promišlja se o svemu. Mi ćemo ovaj tjedan imati neke konkretnije odgovore i dogovore na pitanja što će se eventualno poduzeti kako bi se brojevi mogli početi spuštati. Razumijem da svi žele predvidljivost poteza i zato jesmo u razgovorima. Moram naglasiti, vidite da postoje situacije, pogotovo u zemljama koje i sami pratite, neke su najavljivale da će u ovom razdoblju početi popuštati mjere, a onda su ih postrožili. Druge zemlje su najavile da će dodatno pooštriti mjere pa su ih odlučile popustiti. Oprezni smo s najavama, ovaj tjedan ćemo precizirati stvari kako bismo nekoliko dana prije nego istekne temeljna odluka koja traje do 21. mogli najaviti unaprijed kakav će biti okvir. Molimo sve sugrađane da se suzdrže od druženja, okupljanja, putovanja u posjete pogotovo tijekom predstojećih blagdana. Mi ćemo određeni okvir dati svjesni da ne postoji mjera ili odluka koja može nadomjestiti odluku svakog pojedinca da izostavi i posjete i slavlja, druženja osoba iz više kućanstava. To jedino funkcionira i može pomoći da se zraza uspori – kazao je Božinović, objavio je Jutarnji list.

Mladići pretukli 49-godišnjaka na benzinskoj postaji

DJED MRAZ dolazi u Marčanu: Donosimo raspored po mjestima i vrtićima