in

NAIVA U FUNTANI: Priče o snovima u Istri – Prvu nagradu osvojila Marija Peti Božić

U prepunoj galeriji Zgor murve u Funtani sinoć, 9. kolovoza, otvorena je izložba „26. Naiva u istri“. Ove godine naglasak je na važnosti tradicije dugogodišnjeg održavanja izložbe koja okuplja najvećim djelom umjetnike amatere iz Istre, ali ne samo njih – ovdje su prisutni i radovi umjetnika koji su za Istru vezani u ljetnim mjesecima, a svojim motivima i individualnim životnim pričama predstavljaju istarsku likovno – umjetničku scenu.

Na otvorenju izložbe uvodnu riječ je imala organizatorica Ana Milohanović Čehić, direktorica Turističke zajednice Funtane, te Marina Pacenti koja je okupila umjetnike i selektirala radove za izložbu. Kao članica komisije za izbor nagrađenih radova sudjelovala je i Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije.

Izložbu je otvorio poznati književnik, satiričar i publicist  Drago Orlić koji je među ostalim rekao:

„Zar nisu umjetnici koji su slikali u špiljama jednako tako naivni, a značajni po svojim kreacijama za nas danas!“.

Referirajući se na to da nije stupanj obrazovanja ono što određuje tko će biti važan u umjetnosti, već trenutak kojeg umjetnik prepoznaje i pretače u svoje djelo, a govori o vremenu u kojem živimo i o potrebi da umjetnik ostavi svoj pečat postojanja!

Orlić je rekao i to: „Ružno je i neistinito koristiti riječ Naiva, zato što ona govori o tome da ovi umjetnici ne znaju što rade, što ovdje nije slučaj: tu su radovi umjetnika koji itekako dobro znaju prenijeti umjetnički doživljaj u djelo“.

Nagrađeni su oni umjetnici koji su originalnošću pokazali dosljednost likovnom jeziku i kreativan pristup:

  1. nagrada:

       PETI BOŽIĆ MARIJA:  „Konjski sajam“ ulje na staklu,

2. nagrada:

       MATIJAŠIĆ IDA: „Nono Tone“ i „Nono Frane“ skulpture u drvu,

3. nagrada:

TENČIĆ RADOČAJ DAVORKA: „Žetva“ ulje na platnu,

4. nagrada:

MEDEN ANTON: „Oranje“ tuš na papiru,

5. nagrada:

KORLEVIĆ JASENKA: „Boškarini mojega kraja“ kombinirana tehnika na platnu.

Izlagalo je 21 umjetnika i umjetnica, a odabrano je 30 slika i 8 skulptura za ovogodišnji postav. To su: BOSAZZI VERA – EZGETA SLAVICA – HAVLIK BOŽENA – HEKIĆ IVAN JANKO – JUGOVAC MARINO – KONTOŠIĆ DIVNA – KONTOŠIĆ MARIO BLAŽ – KORLEVIĆ JASENKA – LIOVIĆ IVAN – LUŠIČIĆ MARINO – MARČEC SILVIJA – MATIJAŠIĆ IDA – MEDEN ANTON – PALADIN VESNA – PETI BOŽIĆ MARIJA – POROPAT VILMA – SIROTIĆ GRACIJELA – ŠPILJAK BARBARA – TANKOVIĆ IVAN KIĆO – TENČIĆ RADOČAJ DAVORKA – TROŠT DUILIO.

Posjetitelje su zabavljali energični i karizmatični harmonikaši.

Oni koji su zainteresirani za izložbu mogu je pogledati svakog dana do 15. rujna od 18 do 22 sata.

JOŠ UVIJEK NE ZNATE KAKO ZBRINUTI ODREĐENI OTPAD? Porečka Usluga objavila je praktičnu i korisnu brošuru

fešt pedoći santa marina 2019

FOTOGALERIJA: Fešta od pedoći u Santa Marini – morske delicije i Grdović privukli ogroman broj gostiju – repriza večeras uz Klapu Rišpet