in

NAIVA U FUNTANI: Priče o snovima u Istri – Prvu nagradu osvojila Marija Peti Božić

U prepunoj galeriji Zgor murve u Funtani sinoć, 9. kolovoza, otvorena je izložba „26. Naiva u istri“. Ove godine naglasak je na važnosti tradicije dugogodišnjeg održavanja izložbe koja okuplja najvećim djelom umjetnike amatere iz Istre, ali ne samo njih – ovdje su prisutni i radovi umjetnika koji su za Istru vezani u ljetnim mjesecima, a svojim motivima i individualnim životnim pričama predstavljaju istarsku likovno – umjetničku scenu.

Na otvorenju izložbe uvodnu riječ je imala organizatorica Ana Milohanović Čehić, direktorica Turističke zajednice Funtane, te Marina Pacenti koja je okupila umjetnike i selektirala radove za izložbu. Kao članica komisije za izbor nagrađenih radova sudjelovala je i Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije.

Izložbu je otvorio poznati književnik, satiričar i publicist  Drago Orlić koji je među ostalim rekao:

„Zar nisu umjetnici koji su slikali u špiljama jednako tako naivni, a značajni po svojim kreacijama za nas danas!“.

Referirajući se na to da nije stupanj obrazovanja ono što određuje tko će biti važan u umjetnosti, već trenutak kojeg umjetnik prepoznaje i pretače u svoje djelo, a govori o vremenu u kojem živimo i o potrebi da umjetnik ostavi svoj pečat postojanja!

Orlić je rekao i to: „Ružno je i neistinito koristiti riječ Naiva, zato što ona govori o tome da ovi umjetnici ne znaju što rade, što ovdje nije slučaj: tu su radovi umjetnika koji itekako dobro znaju prenijeti umjetnički doživljaj u djelo“.

Nagrađeni su oni umjetnici koji su originalnošću pokazali dosljednost likovnom jeziku i kreativan pristup:

  1. nagrada:

       PETI BOŽIĆ MARIJA:  „Konjski sajam“ ulje na staklu,

2. nagrada:

       MATIJAŠIĆ IDA: „Nono Tone“ i „Nono Frane“ skulpture u drvu,

3. nagrada:

TENČIĆ RADOČAJ DAVORKA: „Žetva“ ulje na platnu,

4. nagrada:

MEDEN ANTON: „Oranje“ tuš na papiru,

5. nagrada:

KORLEVIĆ JASENKA: „Boškarini mojega kraja“ kombinirana tehnika na platnu.

Izlagalo je 21 umjetnika i umjetnica, a odabrano je 30 slika i 8 skulptura za ovogodišnji postav. To su: BOSAZZI VERA – EZGETA SLAVICA – HAVLIK BOŽENA – HEKIĆ IVAN JANKO – JUGOVAC MARINO – KONTOŠIĆ DIVNA – KONTOŠIĆ MARIO BLAŽ – KORLEVIĆ JASENKA – LIOVIĆ IVAN – LUŠIČIĆ MARINO – MARČEC SILVIJA – MATIJAŠIĆ IDA – MEDEN ANTON – PALADIN VESNA – PETI BOŽIĆ MARIJA – POROPAT VILMA – SIROTIĆ GRACIJELA – ŠPILJAK BARBARA – TANKOVIĆ IVAN KIĆO – TENČIĆ RADOČAJ DAVORKA – TROŠT DUILIO.

Posjetitelje su zabavljali energični i karizmatični harmonikaši.

Oni koji su zainteresirani za izložbu mogu je pogledati svakog dana do 15. rujna od 18 do 22 sata.

OD GRADA CVIJEĆA DO GRADA SMEĆA: Porečka oporba zatražila razrješenje direktora Usluge - Laković: 'Građani su nesavjesni i represivne mjere su neizbježne'

JOŠ UVIJEK NE ZNATE KAKO ZBRINUTI ODREĐENI OTPAD? Porečka Usluga objavila je praktičnu i korisnu brošuru

FOTOGALERIJA: Fešta od pedoći u Santa Marini - morske delicije i Grdović privukli ogroman broj gostiju - repriza večeras uz Klapu Rišpet

FOTOGALERIJA: Fešta od pedoći u Santa Marini – morske delicije i Grdović privukli ogroman broj gostiju – repriza večeras uz Klapu Rišpet