in

Nakon velikih vrućina stiže “ubojica ljeta”

Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

U novi tjedan ulazimo s velikim vrućinama koje će nas pratiti još barem 7 dana, ali na vidiku je prekretnica, piše Istramet.

Ovaj tjedan obilježit će vrlo vruće ljetno vrijeme, nerijetko uz dnevne temperature zraka iznad 35 °C. I noći će također biti neugodno tople, dok će puhati većinom “fenska” bura koja će čak i  u unutrašnjosti Istre onemogućavati ozbiljnije noćno ohlađivanje.

Krajem vikenda i početkom idućeg tjedna smiješi nam se vrlo izražena promjena vremena koju bi prema većem dijelu modela mogli okarakterizirati kao “summerkiller”. Ipak, neki modeli pozivaju na oprez te sugeriraju kako bi nam se vrućine još mogle vratiti, doduše u puno blažem obliku.

Upad velike količine vlažnog i svježijeg zraka na područje sjeverne Italije mogao bi rezultirati razvojem Genovske ciklone. Dolazak fronte i razvoj ciklone na ovako pregrijanoj podlozi ponovno bi mogli rezultirati pojavom ekstremnog vremena, za što vjerujemo kako će nadležne službe na vrijeme objaviti primjerena upozorenja.

Krupna tuča, orkanski nalet vjetra, downburstovi te pijavice i tornada ponovno bi mogli dominirati medijskim prostorom krajem mjeseca, piše Istramet.

Slavodobitnik Trke na prstenac 2023. - Foto TZ i Općina Barban

BARBAN: Slavodobitnik 48. Trke na prstenac Daniel Broskvar

Foto 24. Organum Histriae - Erik Jan Eradus orgulje festival

Festival Organum Histriae – U nedjelju u Sv. Lovreču koncert Erika Jana Eradusa