in

Nemojte zaboraviti da je na snazi redukcija vode jer kazne su rigorozne

Foto Jonas KIM za Pixabay - Ilustracija

U našoj županiji na snazi je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. Odluka je donijeta, podsjećamo, u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.

Župan je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu: “Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere. Svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju”, rekao je. 

Nažalost, Hrvatsku ovoga tjedna čeka novi toplinski val, pa će nažalost suša potrajati. 

Kazna je isključenje iz vodoopskrbe

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

Već su nam se jutros građani javljali, jer su vidjeli kako se zalijevaju travnjaci po turističkim naseljima, no doznajemo kako se ne koristi pitka voda iz sustava vodoopskrbe. U marinama se pitkom vodom neće moći prati brodovi, a pitanje je i kako će raditi autopraonice.

provala u vozilo policija mup

OPREZ NA PLAŽAMA: Ukrali pune torbe iz Mercedesa i BMW-a

Screenshot - Zalijevanje nogometnih terena u Zelenoj laguni Poreč

REDUKCIJA: Dojava o zalijevanju nogometnih terena u Poreču – Plava laguna odgovorila na prijavu