in

Nerealno visoki rast je stvar prošlosti – Franco Palma: “Moramo biti spremni na borbu za svakog gosta”

Franco Palma/Foto HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je sjednica Turističkog poslovnog vijeća HGK na kojoj se raspravljalo o dosadašnjem tijeku turističke sezone i očekivanjima do kraja 2019., a predstavljen je i projekt Tjedan odmora vrijedan, piše Novac.hr.

Nakon nekoliko godina rasta po nerealno visokim stopama uzrokovanim vanjskim faktorima dolazi do blage stagnacije, a vjerojatno i pada koji će se najviše osjetiti u privatnom smještaju, iako podaci HTZ-a za prvih šest mjeseci pokazuju suprotno. Moramo se dobro pripremiti na nove okolnosti i biti spremni na borbu za svakog gosta – istaknuo je predsjednik TPV-a HGK Franco Palma.

Igor Borojević, voditelj Službe za strategiju tržišta HTZ-a, naglasio je da te brojke predstavljaju tek trećinu dolazaka, odnosno četvrtinu noćenja, a za ocjenu kompletne sezone bit će presudni srpanj i kolovoz u kojima ostvarimo polovicu godišnjih pokazatelja.

– Porastao je broj kreveta za 4 posto, prvenstveno u privatnom smještaju, a stope popunjenosti su relativno niske. U zadnje tri godine dobili smo 165.000 novih kreveta, a od toga je 154.000 privatno, dok smo u hotelskom smještaju rasli vrlo skromno. Unatoč tome, hoteli su nositelji turističkog prometa u prvoj polovici godine s 50 posto ostvarenih dolazaka i 39 posto noćenja – rekao je Borojević, uz napomenu da su nam rasle 2/3 glavnih emitivnih tržišta.

Visoke stope rasta su ostvarene i s nekih long haul tržišta poput SAD-a gdje bilježimo porast od 13,7 posto, Kine s 41 posto i Tajvana od 53 posto. Daleka tržišta zbirno u prvoj polovici godine imaju udjel od 20 posto u ukupnim dolascima i 10 posto u noćenjima, a tome je doprinijelo i preko 80 novih avionskih linija.

– Brojke HTZ-a pokazuju da je Hrvatska u prvih šest mjeseci zabilježila rast od 6 posto, 6,8 milijuna dolazaka i 26,2 milijuna noćenja što je povećanje od 3 posto. To je odličan rezultat s obzirom na izazovnu turističku godinu i oporavak nama konkurentnih tržišta i upućuje na jačanje turističke ponude u razdobljima predsezone – istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Istra, Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija su vodeće destinacije, dok su Dubrovnik, Rovinj i Zagreb najposjećeniji gradovi. Prema iskustvima struke s terena, uz privatni smještaj, pad se najviše osjeti u charteru koji u zadnja tri mjeseca nudi velike popuste kako bi rasprodao plovila.

Hoteli, posebno oni više kategorije, trebali bi nastaviti blago rasti, iako su nam cijene od 10 do 30 posto više nego u Španjolskoj ili Grčkoj, što bi nam se ubuduće moglo obiti o glavu.

Ugostitelji imaju pad gostiju i prometa pa opet vape za smanjenjem PDV-a, a najmanje oscilacija trebali bi imati kampovi kojima povratak Turske i Grčke ne predstavlja direktnu konkurenciju.

Barbara Mesić, glavna savjetnica ministra turizma, predstavila je projekt posebnih pogodnosti „Tjedan odmora vrijedan“ Ministarstva turizma i HTZ-a koji je namijenjen domaćim turistima. Nudi im najpovoljnije cijene na sve turističke ponude u razdoblju od 18. do 27. listopada 2019., a u akciju se mogu uključiti svi turistički subjekti. „Cilj nam je stvoriti hrvatski ferragosto“, poručila je Mesić.

Dvoboj Ivanišević-Prpić i Tony Cetinski otvaraju 30. ATP u Umagu

KRVAVA OBITELJSKA SVAĐA: Nožem nasrnuo na brata, ozlijeđene ukupno tri osobe