in

Nevjerojatnih 33 milijuna kuna: HNB odredio najvišu novčanu kaznu ikada za neku banku u Hrvatskoj

Prekršaji su vezani uz kršenje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

Iz Hrvatske narodne banke u utorak su u priopćenju izvjestili da je Financijski inspektorat Republike Hrvatske donio je odluku kojom je Zagrebačka banka d.d. proglašena krivom jer je nadzorom HNB-a tvrđeno da u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019. nije provodila sve potrebne mjere, radnje i postupke propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (ZSPNFT), te joj je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 33 milijuna kuna.

Utvrđeno čak 11 prekršaja

Kako se navodi u priopćenju, Odluka Financijskog inspektorata donesena je i postala pravomoćna dana 30. listopada 2020.

Dodaje se i da je ova novčana kazna dosad najviša prekršajna kazna izrečena nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija.

“U ovom je slučaju Hrvatska narodna banka, kao nadzorno tijelo i ovlašteni tužitelj, udovoljavajući obvezi iz Prekršajnog zakona, obavijestila Zagrebačku banku o njezinu pravu na mogućnost sporazumijevanja, što je Zagrebačka banka i iskoristila, te priznala krivnju i pristala na izrečenu novčanu kaznu”, napisali su u priopćenju. 

Hrvatska narodna banka nadzorom je utvrdila ukupno 11 prekršaja vezanih uz kršenje Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, i to u područjima procjena rizika pojedinoga poslovnog odnosa, identificiranje i praćenje sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija, prijava sumnjivih transakcija Uredu za sprječavanje pranja novca, provedba mjera pojačane dubinske analize stranaka, sustav unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

Nedostatci u provođenju mjera

Spomenute prekršaje koje je HNB utvrdio nadzorom Zagrebačka banka d.d. počinila je u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 8. studenoga 2019., a odnose se na sljedeće propuste:

-Nije provela mjere pojačane dubinske analize stranke za 72 klijenta.

–Nije analizirala pozadinu i svrhu 1.126 transakcija koje su identificirane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.

–Nije se za 2.028 transakcija stranaka koristila listama indikatora kao smjernicama u utvrđivanju razloga za sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma.

–Nije Uredu za sprječavanje pranja novca prijavila 1.122 sumnjive transakcije.

–Nije uspostavila djelotvoran sustav unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma, objavio je RTL.hr.

Poslovni dnevnik prenio je priopćenje Zagrebačke banke.

Zagrebačka banka: Proveli smo sve dospjele regulatorne mjere

Banka je odlučno provela sve dospjele regulatorne mjere u bliskoj suradnji s nadležnim tijelima i ostaje snažno posvećena kontinuiranom jačanju sustava i procesa. Cjelokupni set mjera (75) koje je Banka identificirala, a HNB naložila u svom Rješenju, u potpunosti je proveden tri mjeseca prije roka zadanog od strane HNB-a, naveli su iz Zagrebačke banke.

Istarski Stožer: U utorak 46 novozaraženih od Covida

POREČ: U nedjelju bajka LJEPOTICA I ZVIJER Teatra Naranča, rezervirajte svoje mjesto!