in

U FUNTANU ULOŽENO 300 MILIJUNA KUNA – Malo turističko i ribarsko mjesto dobilo kamp s pet zvjezdica i novu cestu – nakon ljeta niz novih investicija

I ove će godine Funtana ulagati u javne plaže/Načelnik Mladen Grgeta/Foto Tanja Kocijančić
Istra Premium Camping Resort

Premda su Funtanjani tijekom zime morali imati puno strpljenja zbog intenzivnih građevinskih radova, rezultat je više nego važan za ovo malo turističko i ribarsko mjesto koje broji tek 900 stanovnika. Ovu godinu Funtana će pamtiti po nizu značajnih investicija koje sve zajedno vrijede čak 300 milijuna kuna!

Osim što je državna tvrtka Hrvatske ceste tijekom zime obnovila glavnu prometnicu kroz mjesto, što je pratila i rekonstrukcija kompletne komunalne infrastrukture, što je sve zajedno stajalo oko 14 milijuna kuna, glavna investicija svakako je otvaranje prvog velikog kampa s pet zvjezdica u Istri – Istra Premium Camping Resorta. Porečki hotelijer Valamar Riviera u posljednje dvije godine uložio je u ovaj bivši nudistički, a sad, kako se to kaže, „tekstilni“ kamp čak 280 milijuna kuna. Kamp je temeljito obnovljen i ima brojne vrhunske sadržaje i različite vrste smještaja kako bi se gosti osjećali što ugodnije.

Istra Premium Camping Resort/Foto Tanja Kocijančić

No, i Općina Funtana ulaže značajna sredstva u mjesto, a osim novih svlačionica za Nogometni klub Funtana koje su zgotovljene i koje vrijede oko 2 milijuna kuna, u planu je i niz drugih projekata. Bio je to povod za razgovor s načelnikom ovog malog mjesta koji ljeti ugošćava na tisuće turista u brojnim smještajnim objektima – što u vlasništvu hotelskih poduzeća, što u privatnom smještaju.

-Investicija Valamar Riviere visoko je podignula letvicu kvalitete u našem mjestu, a to znači da i mi, kao lokalna samouprava, moramo pratiti taj trend i Funtanu još bolje urediti i podignuti na višu razinu. Ovaj projekt dokazao je kako javno i privatno, općina, županija i ministarstva mogu uspješno surađivati s privatnom tvrtkom. Nadam se kako će i druge turističke kompanije koje djeluju na ovom području slijediti ovaj primjer. Pritom zahvaljujem Funtanjankama i Funtanjanima što su izdržali sve ovo tijekom sedam mjeseci što je pratilo gradnju, od infrastrukture do opremanja, rekao je načelnik.

Nove svlačionice/Foto Tanja Kocijančić

Doznajemo od njega da planiraju nakon ljeta urediti javne plaže, izgraditi novo dječje igralište i izgraditi potpuno novu prometnicu kroz mjesto. No, krenimo redom.

Grgeta veli da su dobili uporabnu dozvolu za svlačionice kod nogometnog terena, a sada im slijedi unutarnje opremanje, te vanjsko uređenje okoliša. Objekt će imati i salu za druženja za sve mještane, ne samo za članove kluba. Inauguracija slijedi pred početak prvenstva, nakon što se sve do kraja uredi.

-U planu imamo urediti javnu plažu između Turističkog naselja Funtana i kampa Istra. Već smo postavili novi javni sanitarni čvor, a planiramo nakon ljeta srediti ulaze u more, napraviti nova sunčališta do mora ali i u obližnjoj šumici. Vrijednost ove investicije je blizu 560 tisuća kuna, navodi Grgeta.

Ulica Lahi dobit će potpuno novo dječje igralište na parceli od 500 četvornih metara u vrijednosti od oko 302 tisuća kuna. Samo igralište s raznim dječjim spravama zauzimat će 200 četvornih metara, bit će omeđeno živicom i portunom, a oko njega uredit će se zelena površina s klupicama i novo zasađenim stablima. U Cokima će dječji park dobiti gumenu podlogu.

-Novu gradsku plažu u uvali Perila planiramo produbiti, odnosno odmuljiti, jer je mulj ondje problem. U postupku smo izrade potrebne dokumentacije i ishođenja dozvola. Procjenjujemo da će općinu taj projekt stajati oko 1,7 milijuna kuna, saznajemo od načelnika.

Obnova ceste kroz Funtanu trajala je cijelu zimu

Najveći projekt za općinu ove će godine svakako biti 6 milijuna kuna vrijedna izgradnja nove ceste kroz Coke na potezu prema tržnici i vrtiću.

-Bit će to najveća investicija koju ćemo započeti na jesen. Dio potrebnih sredstava osigurat ćemo kreditom. Čekamo još završni dokument od države, budući da dio ceste prolazi preko državnog zemljišta, pa bismo javni natječaj za izbor izvođača radova mogli raspisati već u kolovozu. Plan je da se cesta gradi tijekom zime i da bude gotova prije iduće turističke sezone, zaključio je Mladen Grgeta.

KAŠTELIRSKI ROMANCE & WINE: Večer vrhunske ljubavne glazbe – Ivana i Marija Husar i Bruno Krajcar očarali publiku

NEVRIJEME na Poreštini bez težih posljedica: U Valkaneli drvo zarobilo dijete u šatoru