in

Nova demografska odluka: POREČ će svojim građanima subvencionirati kupnju stana

Vijećnici vladajuće stranke i opozicije s odobravanjem su na sinoćnjoj sjednici dočekali donošenje odluke o subvencioniranju kupnje stanova, usvojenom u svrhu poticanja demografske obnove društva, urbane regeneracije naselja i smanjenja iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima. U proračunu je za to osigurano 3,5 milijuna kuna, odnosno, prema novoj odluci, subvencija iznosi 1.900 kuna po četvornom metru.

Odlikom je također definirano da se će subvencionirati kupnja stana radi rješavanja svojeg stambenog pitanja, pa tako cijena četvornog metra s PDV-om može biti do najviše 14.000 kuna.

Još jedna odredba jest da se stan kupljen uz pomoću ove subvencije ne smije prodavati deset godina, te da mora prijaviti prebivalište na adresu tog stana.

Nema limita u smislu godina – mogu ga kupiti samci ili obitelji, neovisno o godinama, jedino će se razlikovati po ostvarenim bodovima, na temelju kojih će se sačiniti rang lista. Prednost će imati obitelji s malodobnom i djecom koja se školuju, dodatni bodovi će dobiti i osobe s invaliditetom, branitelji Domovinskog rata, oni koji u svom vlasništvu nemaju nekretnina i drugi.

Donosimo članak 40. koji određuje da Grad ima pravo jednostrano raskinuti ugovor o subvencioniranoj kupnji te pravo na povrat sredstava uplaćenih na ime subvencioniranja kupnje:

1. ako utvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kupnje ne koriste u skladu s ovom Odlukom, ili da su činjenice na kojima se temelji Odluka o odobravanju subvencioniranja kupnje bile neistinite,

2. ako odabrani kupac ne prijavi prebivališta na adresi kupljenog stana u roku od 30 (trideset) dana od dana stupanja u posjed stana,

3. ako odabrani kupac u roku od 10 (deset) godina od dana zaključenja ugovora o subvencioniranoj kupnji proda stan čija je kupnja subvencionirana.

Jedini amandman dao je Klub IDS-a koji je tražio da se u člancima 15. i 17. izjednače bodovi za stupanj invaliditeta kod ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i ostale osobe za invaliditet od 100% oštećenja zdravlja – da u prvoj skupini imaju iste bodove, odnosno maksimalnih 5.

Odluku u kojoj su navedeni svi detalji, kriteriji i ostalo može se pročitati na poveznici:http://www.porec.hr/sadrzaj/dokumenti/to%C4%8Dka%2010.%20Odluka%20o%20subvencioniranju%20kupnje%20stanova%20na%20podru%C4%8Dju%20Grada%20Pore%C4%8Da%20-%20Parenzo.pdf

Fotogalerija iz VIŽINADE: Božićni poklon paketi i druženje za umirovljenike

Porečke odbojkašice prvakinje Istre