in

NOVE SMJERNICE U LIJEČENJU: Tarčani i Vabrižani na Kongresu osoba s dijabetesom u Tučepima

Članovi Dijabetičke udruge Tar-Vabriga sudjelovali su proteklog vikenda na 14. Kongresu osoba sa šećernom bolešću Hrvatske u Tučepima.

Kako doznajemo od predsjednice udruge Jadranke Radojković, teme kongresa bile su obitelj i dijabetes, nove smjernice u liječenju kronične komplikacije kod šećerne bolesti, potom važnost tjelesne aktivnosti i prehrane u liječenju šećerne bolesti, a održan je i okrugli stol na temu „Sinergija svih dionika koji sudjeluju u odlukama i liječenju osoba sa šećernom bolešću“.

Iz Tara i Vabrige otišlo je osam članova u Tučepe – dopredsjednica udruge Aleksandra Munda, ujedno i majka dijabetičara, Valentino Munda, Aleks Ritoša i Tamara Ritoša (mama), Ana Šepić i Ines Šepić (mama), Laren Sviličić i tajnica udruge Suzana Parencan Munda.

Sudjelovanje na kongresu omogućili su im sponzori i to Općina Motovun, Vina Žužić, Vina Coccolo, Mesnica Kume i Ljekarna Vita. Radojković ističe da imaju veliku podršku Općine Tar-Vabriga, koja im je osigurala prijevozno sredstvo za odlazak na kongres, te ujedno iz proračuna financira rad udruge.

Među 137 članova udruge 13 su mališani

Bila je to prigoda da s predsjednicom popričamo o radu udruge. Dijabetička udruga Tar-Vabriga osnovana je 2008. godine kao klub na zahtjev Dijabetičke Udruge Istarske Županije. No, kako su se polako uzdizali, odlučili su se osamostaliti i postati udruga.

-Uz pomoć naše općine 2011. postajemo samostalna udruga. Članovi smo Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, usko surađujemo s Gradskim društvom Crvenog križa Poreč na akcijama besplatnog mjerenja tlaka i šećera iz kapilarne krvi. Udruga broji 137 članova registriranih, a od toga imamo 13 djece u dobi od 7 godina pa nadalje, kaže nam Jadranka.

No, članovi udruge nisu samo iz Općine Tar-Vabriga, nego su to i djeca iz drugih općina – Motovuna, Kaštelira, Vižinade i Vrsara.

-Suradnja sa svima je dobra, što je vrlo bitno za osobe oboljele od dijabetesa. Radimo svaki prvi četvrtak u mjesecu od 9  do 11 sati u našim prostorijama. Rad udruge sastoji se od mjerenja tlaka, šećera iz kapilarne krvi i ukupnog kolesterola, zatim vaganja i savjetovanja o prehrani i samokontroli, a tu su i kućne posjete za nepokretne i bolesne, neovisno o tome jesu li članovi udruge, veli nam predsjednica.

K tome, redovito svake godine šalju djecu oboljelu od dijabetesa na edukativno-rekreativni Ljetni kamp u Premanturu. Tijekom godine organiziraju radionice za djecu i roditelje, te sudjeluju na projektu Flota Mirno More. Radi se o socijalno-pedagoškom projektu koji ima za cilj smanjiti predrasude i naučiti polaznike što je tolerancija, dok dijabetičari imaju priliku razmijeniti iskustva u nošenju sa svojom bolesti.

Jedna od aktivnosti je i sudjelovanje na kongresu za osobe oboljele od dijabetesa koji se održava svake dvije godine. Ovog je puta organiziran u Tučepima od 4. do 7. travnja.

NOVIGRAD SE ODRIČE ASFALTA: Ulica Zidine bit će u cijelosti popločana kamenom

Porečki rukometaši Ivan Filipović i Gianfranco Pribetić pozvani u reprezentaciju