in

NOVI PODACI – Istra ima 13 novoboljelih, od toga 2 u POREČU i prvi put u MOTOVUNU

Ilustracija/Foto Radio Centar Poreč

Trenutno u Istri ima ukupno 54 oboljelih od koronavirusa

Na današnjoj presici Stožera civilne zaštite Istarske županije objavljeno je danas da Istra ima 13 novoboljelih od koronavirusa, koji su iz Pule, Umaga, Poreča i prvi put dvije osobe iz Motovuna. Dvojica Porečana, ugostiteljski radnici, vratila su se doma iz Austrije.

Trenutno u Istri ima ukupno 54 oboljelih od koronavirusa.

-Tijekom jučerašnjeg dana obavijestili smo vas o 3 novooboljelih, koji su bili poznati kontakti već pozitivnih osoba ili dolazak iz rizičnog područja. Jutros smo izvijestili o još 9 novooboljelih – najveća grupacija osoba, njih 6, bili su u kontaktu sa zaraženim na zrakoplovu koji se vraćao iz Turske u Zagreb. U samoizolaciji, u koju su išli odmah nakon povratka, doznali su da su pozitivni. Jedan je obiteljski kontakt iz Umaga, a dvije osobe su ugostiteljski radnici koji su se vratili doma iz Austrije.

U međuvremenu smo dobili informaciju o još 4 pozitivnih, koji su uglavnom povezani s dva događaja na Bujštini (pogreb oca umaškog vinara i ugostiteljski objekt u Brtonigli). Dakle, to je ukupno 13 novoboljelih, odnosno ukupno 54 u Istri, rekao je Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ.

Od tog ukupnog broja, gledano po gradovima i općinama, 2 su iz Labina, 16 iz Umaga, 5 iz Poreča, 10 iz Pule, 1 iz Rovinja, 3 iz Vodnjana, 8 iz Brtonigle, 4 iz Novigrada, 2 iz Višnjana, 2 iz Motovuna i 1 iz Raše.

Od toga su 64 posto muškarci, a ostalo su žene.

Prosjek oboljelih je 51 godina.

Iz Opće bolnice Pule poslan je jutros još 21 bris na analizu u Zagreb.

Dobra je vijest da su prve osobe koje su na početku epidemije hospitalizirane sada negativne na virus, i to se odnosi na 3 osobe.

Noćas je iz Pule jedna osoba kojoj se stanje pogoršalo premještena u riječki respiratorni centar, a danas imaju informaciju da je stabilno. Dvije trećine hospitaliziranih pacijenata ima blaže simptomea, preostali imaju teže simptome i uglavnom su starije osobe, rekla je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić. Naglasila je kako još uvijek nemaju zaraženih medicinskih djelatnika, što je izuzetno dobro, te da je povećan kapacitet za snještaj bolesnika zaraženih koronavirusom.

Načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin rekao je da se danas situacija s propusnicama normalizirala i puno je bolja. Jučer je policija kontrolirala 9.000 vozača, od toga su 3 osobe uhvaćene kako krše mjeru samoizolacije. Takvih je ukupno 7 u tri dana primjene mjere ograničenja napuštanja mjesta prebivališta. Također, od svih kontroliranih jučer 104 ih je bilo bez propusnice.

Koronavirus u VIŠNJANU: Zasad nema opravdanja za KARANTENU

obrtnički dom obrtnika poreč

Mjere za očuvanje radnih mjesta dostupne i obrtnicima koji koriste mjeru za samozapošljavanje i novoosnovanima