in

NOVIGRAD: Obilježena 74. obljetnica stradanja Irme Benčić

Foto: Grad Novigrad
Foto: Grad Novigrad

Polaganjem vijenaca uz spomenik na mjestu stradanja u Bužiniji, te uz bistu Irme Benčić u istoimenom gradskom parku, a potom i prigodnim programom u obližnjem prolazu Boška Petrovića, obilježena je 74. obljetnica stradanja novigradske heroine NOB-a Irme Benčić, njezina oca Antona te partizanskog druga i suborca iz Labina Antuna Ružića, objavio je Grad Novigrad na svojim web stranicama.

Vijenac uz spomenik u Bužiniji te uz bistu Irme Benčić položile su delegacije predvođene predstavnicima Grada Novigrada, Udruge antifašista Bujštine, te Društva Josip Broz Tito Novigrad.

Odavanju počasti Irmi i drugim novigradskim žrtvama naci-fašističkog terora prisustvovali su pored ostalih gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika Alen Luk, predsjednik i potpredsjednik UA Bujštine Edi Andreašić i Mojmir Stanić, potpredsjednica Zajednice društava J. B. Tito Istarske županije Silvana Barić, predstavnici Udruženja antifašista i Društava J. B. Tito iz drugih krajeva Istre, Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja slovenske Općine Piran, te drugi Novigrađani, kao i učenici i nastavnici osnovnih škola.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili Milos, Stanić i Andreašić.

Podsjetivši ukratko na kronologiju događanja te nesretne noći 1. ožujka 1945. godine u Bužiniji nadomak Novigrada, Stanić je među ostalim poručio kako je ovaj događaj značajan jer pokazuje da su se ljudi ovoga kraja i po cijenu života suprotstavili fašističkom okupatoru u borbi za slobodu. I on je, kao i Andreašić, upozorio na opasnost rastućeg povijesnog revizionizma koji amnestira zločinačke režime, poput ustaškog, te relativizira nepobitnu ulogu antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta, kao temelja moderne Hrvatske i moderne Europe. 

„Prisjećamo se danas Irme Benčić koja je kao mlada djevojka žrtvovala sebe zbog ljubavi prema drugome i zbog vjere u ispravne ideale. Irma je i danas simbol ljudskih vrijednosti zbog kojih su mnogi ginuli i koje, na žalost, i danas treba braniti pred starim i novim oblicima fašizma u našem društvu. Mladima treba prenositi jasne poruke o istinskim ljudskim vrijednostima za koje su se njihovi stari borili i koje čine temelj naše današnje države i temelj su ispravnih ljudskih uvjerenja“, naglasio je gradonačelnik Milos, dodajući:

„Okupili smo se danas ovdje i kako bi poslali jasnu poruku svima koji kroz svoje djelovanje pokušavaju revitalizirati fašističku i nacističku ideologiju. Pogotovo šaljemo poruku prema onima koji političke govornice koriste kao oružje za sijanje zla i mržnje manipuliranjem povijesnih činjenica. Neka ovaj dan sjećanja na Irmu Benčić i na sve žrtve proteklih ratova bude i dan još jednog civilizacijskog iskoraka prema boljem i pravednijem društvu i dan kada ćemo još jednom, svi zajedno, jasno i glasno reći ‘Ne!’ fašističkoj i nacističkoj ideologiji u našoj kući, u našoj Istri, u našoj Hrvatskoj, u našoj Europi…“

Komemoraciju su kratkim kulturno-umjetničkim programom obogatili učenici OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad, te mješoviti pjevački zbor Lavanda, objavio je Grad Novigrad.

TRAKTORI NA CESTAMA – policija poziva vozače na oprez i podsjeća na kazne od 700 do 15.000 kuna

Valamar Marea Suites

PET ZVJEZDICA: U Funtani Valamar otvara najbolji camping resort na Mediteranu – u novom hotelu u Poreču gosti će doslovno uplivati u sobe