in

TRAKTORI NA CESTAMA – policija poziva vozače na oprez i podsjeća na kazne od 700 do 15.000 kuna

Dolaskom toplijih dana započinju i poljodjelski radovi te se na prometnicama u Istri očekuje povećan promet traktora i radnih strojeva.

Kako bi se podigla razina sigurnosti u cestovnom prometu vozača navedene skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače/vlasnike traktora.

-Procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ali što je još važnije i iskustvo u obavljanju poslova koje predviđate obaviti traktorom. Budite svjesni potencijalnih opasnosti i predvidite kako ih izbjeći. Na traktor ugradite sigurnosnu kabinu ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja. Dobro upoznajte karakteristike traktora u smislu predviđenih vozila za vuču, ne koristite improvizirane prikolice te pravilno i sigurno priključite priključna vozila. Uoznajte se s karakteristikama poljskih i šumskih putova te vodite računa o obliku i vrsti terena (uzbrdica i nizbrdica, nagibi uz rubove i slično) . Poučite ukućane, ali i osobe s kojima obavljate poslove, o sigurnom isključivanju traktora i priključnih uređaja, nanizala je policija u svom priopćenju.

Veliki broj prometnih nesreća uzrokovan je ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti, jer i najmanjom nepažnjom prilikom upravljanja i rada traktorom, pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do neželjenih posljedica.

Kaznene odredbe za najčešće prekršaje vozača traktora i radnih strojeva:

-novčanom kaznom od pet tisuća do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (bez vozačkog ispita)

-novčanom kaznom od tisuću kuna kaznit će se vozač koji ne zaustavi vozilo i ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor

-novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole

-novčanom kaznom od tisuću kuna kaznit će se također vozač koji u prometu na cestama upravlja vozilom koje nema ispravne gume, propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje ili uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila. 

Policija podsjeća da je dužnost svih vozača traktora čišćenje blata s kotača kako se ne bi nanosio na kolnik i time ugrožavao sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Također, naglašava da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama određeno da vozači mogu upravljati vozilima one kategorije za koju su osposobljeni i koja im je upisana u vozačku dozvolu te je isto tako propisano da vozila mogu sudjelovati u prometu na cestama samo ako su tehnički ispravna i registrirana.

-Upozoravamo i ostale vozače sudionike u prometu na povećanu prisutnost traktora u prometu na cesti, imajući u vidu njihovu brzinu kretanja na cesti, a koja je bitno manja od kretanja ostalih vozila, priopćila je policija.

Pred nama je finalni vikend Riječkog karnevala – međunarodna povorka s 10.500 maškara u nedjelju u podne

NOVIGRAD: Obilježena 74. obljetnica stradanja Irme Benčić