in

Novigrad: Obilježena 77. obljetnica stradanja Irme Benčić -Unatoč doživljenim strahotama svjedočimo ratu u Ukrajini

Komemoracija u Novigradu - Foto Tanja Kocijančić

Polaganjem vijenaca uz bistu u novigradskom parku koji nosi njeno ime obilježena je danas 77. obljetnica  stradanja heroine NOB-a Irme Benčić, njezina oca Antona i suborca iz Labina Antuna Ružića.

Komemoracija Irmi Benčić 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Komemoracija Irmi Benčić 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Vijenac su, uz minutu šutnje, položili članovi delegacija Grada Novigrada na čelu s gradonačelnikom Anteom Milosom, Udruge antifašista Bujštine i Grožnjan-Oprtalj, Društva Josip Broz Tito Novigrad te predstavnici srodnih udruga iz Labina i Slovenije koji su stigli kao gosti. Prisutni su bili i članovi i članice spomenutih udruga, te nekolicina sugrađanki i sugrađana.

Komemoracija Irmi Benčić 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Edi Andreašić – Komemoracija Irmi Benčić 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Skup je najprije pozdravio Edi Andreašić, a potom se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Milos. Podsjetili su na žrtvu Irme Benčić i drugih novigradskih žrtava nacističkog i fašističkog terora održano je bez popratnog programa i javnog skupa. Milos je naglasio značaj i potrebu obilježavanja obljetnice pogibije Irme Benčić kao stalno upozorenje generacijama da nikada ne dozvole da se dogodi zlo i nepravda kakvi su se dogodili Irmi, njenom ocu i suborcu Ružiću, i svim drugima koji su stradali kao žrtve fašizma.

Međutim, i Milos i Andreašić spomenuli su kako su se nadali da se takvo zlo nikad više neće ponoviti, odnosno da njihova djeca rat neće doživjeti. Međutim, svjedoci smo ratnih zbivanja u Ukrajini, pa su izrazili nadu da će ratna razaranja u našem ne tako dalekom susjedstvu što prije završiti te da će žrtava biti što manje.

Gradonačelnik Milos istaknuo je među ostalim kako je mjesto na kojem se svake godine odaje počast Irmi Benčić, podsjetnik na nedužne žrtve nacifašističkog terora, ali i mjesto upozorenja sadašnjim i budućim generacijama da se usprotive svim agresijama i ratovima, pa i ovom bezumnom ratu u Ukrajini.

Odavanje počasti Irmi i drugim novigradskim žrtvama naci-fašističkog terora i ove je godine, kao i lani, održano u nešto izmijenjenom, reduciranom izdanju, bez popratnog programa i većeg javnog skupa, obzirom na aktualne epidemiološke prilike.

Komemoracija Irmi Benčić 2022. - Foto Tanja Kocijančić anteo milos polaganje vijenaca
Komemoracija Irmi Benčić 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Maškare iz Nove Vasi đirivale po selima i pozvale sve na ŠENTENCU PUSTU

Istarski Crveni križ poziva izbjeglice da im se jave i šalje poruku volonterima