in

NOVIGRAD predao i treću zgradu subvencionirane stanogradnje: Devet obitelji svečano dobile ključeve novih stanova

Stancijeta - Foto Tanja Kocijančić

U naselju Stancijeta malom svečanošću obilježena je danas primopredaja devet novih stanova, u zgradi izgrađenoj u okviru Programa subvencionirane stanogradnje (SUS) Grada Novigrada. Stambena zgrada izgrađena je na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada, u neposrednoj blizini dvojne zgrade izgrađene u okviru dvaju prethodno već realiziranih SUS projekata. Podsjećamo, tada je izgrađena dvojna zgrada s 18 stanova, u koje su stanari uselili 2016. godine. Riječ je dakle o trećem uspješno realiziranom projektu kojim je Grad Novigrad svojim sugrađanima omogućio da po povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, pitanje stanovanja.

Stancijeta - Foto Tanja Kocijančić primppredaja stanova poticana stanogradnja
Stancijeta – Foto Tanja Kocijančić

Ključeve stanova uz simbolični poklon, komplet od četiri replike slikarskih platna Bruna Mascarellija, kakva krase zidove nedavno obnovljene gradske kino dvorane, stanarima je uručio gradonačelnik Anteo Milos, u pratnji zamjenice gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine Vivijane Fakin i predsjednika Gradskog vijeća Vladimira Torbice.

– S velikim zadovoljstvom priveli smo kraju i ovaj treći projekt subvencionirane stanogradnje, kojim će još devet novigradskih obitelji dobiti krov nad glavom i na kvalitetan način riješiti svoje stambeno pitanje. Dolazimo tako do brojke od 50-ak stanova do kojih su naši sugrađani došli kroz neki oblik poticane stanogradnje, što kroz tri gradska projekta, što kroz državni POS, a uskoro će svoje stanare dobiti i tri gradska stana u Salveli, prenio je među ostalim Milos.

Stancijeta - Foto Tanja Kocijančić primopredaja stanova ključeva poticana stanogradnja
Stancijeta – Foto Tanja Kocijančić

Ono što je jako važno, naglasio je gradonačelnik, jest da su stanari dobili zgradu s najvišim, A razredom energetske učinkovitosti, te da je cijena od 1.250 eura po četvornom metru dvostruko niža od trenutno prosječne tržišne cijene kvadrata u Novigradu. Na popis imaju još desetak zainteresiranih obitelji koje bi kupile stan po programu SUS. Milos je dodao da trenutno u obližnjem naselju SAlvela uređuju jednu zgradu u gradskom vlasništvu u kojem će biti tri stana a ponudit će ih mladim novigradskim obiteljima također po ovoj povoljnoj cijeni. Novi projekt SUS-a, dakle još jedna zgrada slična ovoj novoj u Stancijeti, planirana je u 2023., najavio je gradonačelnik.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Zahvalio je potom svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, svim izvođačima radova, samim stanarima koji su financirali radove, a posebice je zahvalio Suadu Kamberu, predsjedniku uprave gradskog poduzeća Neapolis koje je bilo formalni nositelj investicije, Valdiju Škrinjaru koji je proveo stručni nadzor i projektantici zgrade Carli Sučić iz novigradske tvrtke Noving.

Da podsjetimo, radovi na izgradnji višestambene zgrade s devet stanova započeli su u veljači 2021. godine. Građevinski radovi natječajem su povjereni glavnom izvođaču radova, poduzeću Junior P. d.o.o. iz Novigrada, a vrijednost investicije, čiji je formalni nositelj gradsko komunalno poduzeće Neapolis, iznosi 5,4 milijuna kuna (s PDV-om). Taj će iznos po okončanoj situaciji troškovnika biti i nešto veći, s obzirom da su tijekom radova izvršene i određene manje dodatne intervencije, prema željama samih vlasnika stanova, koje će oni o svom trošku i podmiriti.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Početku radova na izgradnji zgrade prethodio je natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova u okviru SUS programa, nakon kojega je formirana lista prvenstva, temeljena na unaprijed definiranim kriterijima. Natječaj je proveden u zadnjem kvartalu 2020. godine, a s devetoro kandidata potpisani su potom predugovori o kupnji stanova, dok će glavni ugovori biti sklopljeni uskoro, po dovršenom postupku etažiranja i uknjižbi vlasništva kupaca.

Ovim projektom izgrađeni su stanovi veličine od oko 37, 54, 60 i 75 četvornih metara, svi s pripadajućim podrumskim spremištem površine od dva četvorna metra i parkirnim mjestima, a stanovi u prizemlju i s pripadajućim dvorišnim površinama. Cijena stambenih kvadrata niža od tržišne (oko 970 eura + PDV), ostvarena je zahvaljujući tome što je Grad besplatno ustupio zemljište za izgradnju i kompletnu infrastrukturu te se odrekao komunalnog doprinosa.

Treba dodati i kako je Grad na početku realizacije ovog projekta dodatno izašao u susret budućim kupcima SUS stanova, potpisivanjem ugovora između Grada, poduzeća Neapolis i Istarske kreditne banke Umag d.d. Umag, kojim su se korisnicima kredita za kupnju stanova u okviru novigradskog SUS programa omogućile određene pogodnosti kojima su potom lakše ostvarili realizaciju kredita. Konkretno, ugovorom je definirano da će se krediti odobravati već na temelju predugovora o kupoprodaji stana, te da će se za realizaciju kredita prihvatiti uknjižba hipoteke u korist banke radi osiguranja otplate kredita na nekretnini na kojoj će tek biti izgrađena zgrada u okviru SUS-a, što je umnogome olakšalo dobivanje kredita korisnicima IKB-a.

Nove stanare u novoj zgradi SUS-a, kao i njihove susjede i ostale stanovnike Stancijete, dočekalo je u neposrednoj blizini i potpuno obnovljeno i opremljeno dječje igralište s urbanom opremom i hortikulturom. Mališane će tako posebno razveseliti nova ljuljačka, klackalica za stajanje, ležanje i sjedenje, okrugli trampolin te višenamjenski sistem za igru. Sva su igrala proizvodi renomirane njemačke tvrtke Eibe, imaju dugi vijek trajanja, izrađena su od visokokvalitetnog drva jelovine, prema najsuvremenijim proizvodnim procesima i u skladu sa svim važećim standardima. Površina ispod igrala i površina komunikacije između njih je antistresna podloga od lijevane gume, koja pruža visoki stupanj sigurnosti za djecu, sprječava ozljede pri padu, a ima i sposobnost apsorpcije udaraca.

Investicija u rekonstrukciju i opremanje dječjeg igrališta vrijedna je 255.000 kuna (s PDV-om). U okviru ovog zahvata uređeno je i „osvježeno“ i polivalentno sportsko igralište u neposrednoj blizini (obojana je i dijelom zamijenjena ograda igrališta, obnovljene su linije na igralištu…), a posađeno je uz igralište i pet novih stabala ladonje.

Andrea Furlan

PIANO DAY 2022. u Bujama: Koncert pijaniste Andree Furlana u Učilištu

Žbandaj - Foto Grad Poreč

Asfaltirana cesta u Žbandaju, pripreme u Mugebi i sanacija šetnice u Červar Portu