in

NOVIGRAD: Projektima muzikoterapije i “Novigradski vinogradi” skoro 40 tisuća kuna na natječaju za boljitak zajednice

„Zdravi Novigrad“ i Gradska knjižnica Novigrad ovogodišnji su dobitnici potpora u sklopu 2. natječaja „Mali projekt za bolje sutra“ s područja Novigrada. Natječaj je raspisala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a s njezinim su predstavnicima novigradski dobitnici danas u Gradskoj vijećnici potpisali ugovor o financiranju malih projekata.

Potpisivanju je prisustvovao i novigradski gradonačelnik, Anteo Milos, koji se tom prilikom zahvalio dobitnicima na poticanju rada civilnog društva.

„Zadnjih smo deset godina napravili iskorak na području civilnog društva Grada Novigrada. Izuzetno mi je drago što su se na popisu našla dva projekta jer je bitno da su ljudi uključeni u rad svoga grada, posebice kroz civilni sektor“, naveo je Milos.

Projekt muzikoterapije za stariju životnu dob koju će provoditi udruga „Zdravi Novigrad“ financiran je u iznosu od oko 18.800 kuna, a predstavile su ga predsjednica Udruge, Viviana Fakin, uz muzikoterapeutkinju Dajanu Miloš koja će projekt provoditi.

Ideja je, priča Miloš, nastala na temelju rezultata istraživanja provedenog za potrebe njenog stručnog rada, a prema kojima takav vid terapije ima brojne pozitivne učinke.

Ovaj će se projekt provoditi u novigradskom Domu za starije osobe, a planiran je niz testnih radionica kroz prvu polovicu 2020. godine sa skupinom dobrovoljno uključenih korisnika Doma.

Ciljeva ima više, a neki od njih su druženje, stvaranje osjećaja pripadnosti, kognitivni ciljevi poput boljeg pamćenja, socio-emocionalni ciljevi i drugi.

Veliki dio sredstava, 8.000 kuna, planirano je za kupnju instrumenata koji će se u muzikoterapiji koristiti.

Nadalje, projekt „Novigradski vinogradi“, financiran u iznosu od oko 19.300 kuna, predstavila je Morena Mofardin, ravnateljica Gradske knjižnice.

Ona navodi kako je ideja ovog projekta očuvanje istarskog identiteta i tradicije, odnosno valorizacija lokalne, pa tako i istarske povijesti. U fokusu projekta su vinogradi, točnije sam proces berbe.

„Tijekom provedbe projekta surađivat ćemo sa sedmim i osmim razredima osnovnih škola našeg područja. Učenici će zatim razgovarati sa starijom rodbinom, a te priče želimo zabilježiti u obliku knjižice“, navodi Mofardin, te napominje kako će im u projektu pomoći i Etnografski muzej Istre.

Dakle, projektom se žele zabilježiti sjećanja ljudi: koja su oruđa nekada koristili za berbu, način obrađivanja i ostalo. Kruna projekta bit će izložba oruđa, kao i njihove fotografije, te sama knjižica priča.

Inače, natječaj “Mali projekti za bolje sutra” financira se iz Fonda gradova i općina čiji su članovi: Buzet, Buje, Funtana, Labin, Ližnjan, Marčana, Medulin, Pazin, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vodnjan, Vrsar i Novigrad, koji sudjeluje od 2010. godine. Ukupan fond iz kojeg se raspisao 2. Natječaj za 2019. godinu iznosi 240.000 kuna, dok je maksimalan iznos dodijeljene financijske potpore po projektu iznosio 20.000 kuna.

Grad Novigrad je od svog uključivanja iz Fonda „povukao“ 82 tisuće kuna.

Od dvanaest projekata šest je bilo odobrenih. Ukupno je bilo uključeno 5.300 korisnika, kao i 123 volontera.

FUNTANA: Žene uhvaćene kako kradu u trgovačkom centru

Bez vode 17. prosinca nekoliko ulica u Poreču