in

NOVIGRAD: SRK Erik Radin izvukao gomilu otpada iz lučice Mandrač

Eko akcija Novigrad - Foto SRK Erik Radin

Eko akcijom čišćenja novigradskog podmorja, održanom u nedjelju 8. listopada, završio je projekt “Festival mora 2” kojeg je provodio SRK Erik Radin u suradnji s Lučkom upravom Umag-Novigrad.

Bila je to četvrta te ujedno i posljednja akcija ovog hvalevrijednog projekta koji je zaživio kao nastavak prethodnog pod nazivom “Festival mora “. Ukupno 18 članova SRK Erik Radin u nedjelju je čistilo podmorje u lučici Mandrač, što nije bio nimalo lak posao, s obzirom da je voda u tom dijelu prljava i mutna, a vidljivost slaba. No ronioci kluba dali su sve od sebe i odradili odličan posao, ali su s druge strane ostali neugodno iznenađeni svime što su pronašli na morskom dnu – kotače automobila i kamiona, stolice, ležaljke, mobitele, osobne dokumente, kišobrane, staklene boce i limenke, naočale, kašete, užad, mrežu, pa čak i nekoliko tapisona. Njih je, primjerice, osobito teško vidjeti jer ih prekrije morski mulj, a i komplicirano ih je izvlačiti zbog težine. A kad se sve uzme u obzir doista je nevjerojatno te istodobno i tužno što sve ljudi bacaju u more, premda posvuda imaju reciklažna dvorišta u kojima besplatno mogu odložiti otpad svih vrsta.

Eko akcija Novigrad - Foto SRK Erik Radin
Eko akcija Novigrad – Foto SRK Erik Radin

-Projekt “Festival mora 2” imao je za cilj skrenuti pažnju na važnost očuvanja čistoće mora i priobalja jer je to jedini način da se sačuva nužna bioraznolikost o kojoj daleko više moramo voditi računa. Cilj je svakako bio podići svijest društva, ali i svakog pojedinca o činjenici da otpadu nikako nije mjesto u moru te da kompletna naša budućnost ovisi upravo o očuvanju bioraznolikosti i čistoće mora. Projekt je realiziran u okviru mjere III.3. “Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi” iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014. – 2020. te je podrazumijevao čišćenje plaža, mora i podmorja od smeća i stvari koje tamo završavaju nepažnjom, uz već spomenuto skretanje pažnje na važnost očuvanja čistoće mora i priobalja. Zahvaljujemo se Lučkoj upravi Umag –Novigrad na suradnji i logističkoj podršci, priopćili su iz SRK-a Erik Radin.

Eko akcija Novigrad - Foto SRK Erik Radin
Eko akcija Novigrad – Foto SRK Erik Radin

Airsoft susret Kellys Heroes 2022. - Foto TZ Vižinada

VIŽINADA: Za vikend 6. airsoft susret Kelly’s Heroes “The Last Hero “

Foto BBK Veli Jože Poreč

Porečani iz BBK Veli Jože izvrsni na natjecanju u fitnessu i bodybuildingu Sport Festa