in

NOVIGRAD: Usvojen set pomoći obrtnicima i poduzetnicima

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić

Gradsko vijeće Novigrada na ovotjednoj je sjednici usvojilo odluku o dodatnim mjerama pomoći gospodarstvu u 2021. godini. Tom se odlukom neki subjekti oslobađaju od plaćanja komunalne naknade u određenim postotku, a sve temeljem Zakona o dopuni Zakona o komunalnom gospodarstvu, Odluke Ministarstva zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID–19 na području Republike Hrvatske, Odluke Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o nastupanju posebnih okolnosti te Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona.

Od plaćanja komunalne naknade za razdoblje 2021. godine u određenim postocima oslobođeni su slijedeći subjekti: II grupa – poslovni prostor koji služi za obavljanje proizvodne djelatnosti – 20%; poslovni prostor za poljoprivrednu djelatnost, peradarstvo, lov, ribolov i šumarstvo – 20%; III grupa – poslovni prostori koji služe za obavljanje ostalih djelatnosti – 10%; V grupa – zemljište koje služi u svrhu obavljanja proizvodne djelatnosti – 20 %; zemljište koje služi u svrhu obavljanja poljoprivredne djelatnosti, peradarstva, lova, ribolova i šumarstva – 20%; VI grupa – zemljište koje služi u svrhu obavljanja ostalih poslovnih djelatnosti – 10%.

Ovim smanjenjem iznosa obveze komunalne naknade nastavlja se pomagati poslovnim subjektima u aktualnoj situaciji, pri čemu se poseban naglasak daje na proizvodnju, gospodarsku granu koja je u ovoj epidemiji osjetila značajne financijske gubitke u poslovanju.

Grad Novigrad je ovim mjerama nastavio pomagati gospodarskom sektoru, te je pored mjera donesenih u 2020. godini i u ovoj godini krenuo sa značajnim pomoćima.

Da podsjetimo, u 2020. godini smanjena je zakupnina za poslovne prostore, smanjena je komunalna naknada, tu je zatim oslobađanje od poreza na korištenje javnih površina, obustava plaćanja spomeničke rente, smanjenje naknade za koncesije, smanjenje zakupnine za građevinsko zemljište te smanjenje poreza na potrošnju.

Osim toga, Grad Novigrad jedan od rijetkih jedinica lokalne samouprave koji nema prireza te i na taj način pomaže svim svojim građanima.

POREŠTINA spremna za protupožarnu sezonu: Vatrogascima stiže čak pet novih vozila

Nemet: Spolno uznemiravanje treba progoniti DORH po službenoj dužnosti!