in

Nemet: Spolno uznemiravanje treba progoniti DORH po službenoj dužnosti!

Katarina Nemet

Tijekom današnje saborske rasprave o oporbenom prijedlogu izmjene Kaznenog zakona, zastupnica IDS-a Katarina Nemet podržala je predložene izmjene kako bi se omogućilo da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoni po službenoj dužnosti u svim slučajevima, a ne samo iznimno, kako je to prema trenutno važećim zakonskim odredbama.

– Izmjena Zakona je nužna, jer na način kako je to danas propisano, žrtve spolnog uznemiravanje u većini slučajeva imaju rok od svega 3 mjeseca da podnesu prijedlog za progon počinitelja, što predstavlja nepotrebno vremensko ograničenje koje se nameće žrtvama i zapravo u konačnici ide u korist zlostavljača, naglasila je Nemet i dodala da se tu još jednom pokazuju sve nelogičnosti i nepravde hrvatskog pravnog sustava.

– Svjedočanstva osoba koje su pretrpjele spolno uznemiravanje, a žrtve su u najvećem broju slučajeva žene, otkrivaju da se spolno uznemiravanje često događa u obrazovnim ustanovama i na radnim mjestima, odnosno u okolnostima u kojima je žrtva često hijerarhijski podređena zlostavljaču. U takvim slučajevima ženama je vrlo teško u kratkom roku donijeti odluku hoće li prijaviti počinitelja i protiv njega pokretati kazneni postupak jer to za sobom nosi niz neugodnih posljedica za samu žrtvu, od moguće osude okoline i primitivnih komentara, pa čak i do straha za radno mjesto ukoliko se zamjere nadređenome koji ih uznemirava, upozorila je Nemet.

– Činjenica je da se samo kaznenim zakonodavstvom i kaznenopravnim sankcijama neće riješiti problem spolnog uznemiravanja i da moramo ozbiljno raditi i na edukaciji mladih, na prevenciji i općenito na društvenoj osudi svih zlostavljača. Međutim, za sve one slučajeve kada odgoj i obrazovanje iz nekog razloga zakažu, moramo imati kvalitetan zakonski okvir za kažnjavanje zlostavljača i zato je ovaj Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona korak u pravom smjeru te ga treba podržati, zaključila je Nemet, priopćeno je iz Ureda IDS-a.

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić veliki trg

NOVIGRAD: Usvojen set pomoći obrtnicima i poduzetnicima

Objavljeno tjedno korona-izvješće za cijelu zemlju, karta pokazuje kakvo je stanje na jugu