in

NOVIGRAD: Vijenac, svijeće i minuta šutnje povodom Dana državnosti

Foto Grad Novigrad

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. svibnja, u organizaciji Grada Novigrada položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu gradskog groblja, a minutom šutnje odana je počast svima koji su doprinijeli stvaranju domovine Hrvatske, te za nju dali ono najdragocjenije – svoj život.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Vijenac su na središnji križ položili gradonačelnik Anteo Milos i zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin, a odavanju počasti prisustvovali su i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata – HVIDRA-e Umag i UHBDR-a 154,  1. gardijske brigade (Tigrovi) i 9. gardijske brigade (Vukovi), Udruge antifašista Bujštine, predstavnici stranaka odnosno opcija zastupljenih u Gradskom vijeću te skupnik Hrvatske ratne mornarice Ante Mamić iz Postaje obalnog motrenja Savudrija.

Prigodnim govorom okupljenima se obratio gradonačelnik Milos, podsjetivši kako se današnji Dan državnosti obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Dodao je kako je na taj način Hrvatska formalno stekla neovisnost, ali ju je u punom smislu bila primorana izboriti Domovinskim ratom.

– Danas smo ovdje kako bi iskazali zahvalnost i odali počast svima koji su na tom putu dali svoj doprinos, svoju žrtvu, mnogi nažalost i svoje živote. Činimo to svi zajedno – predstavnici Grada, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašista, predstavnici svih opcija u Gradskom vijeću, a upravo to zajedništvo, unatoč svim našim različitostima, naš je zalog za bolju budućnost, naglasio je Milos.

Vijenac je potom položen i na spomen obilježje poginulim i preminulim braniteljima Domovinskog rata u Ulici domovinskih žrtava, uz odavanje počasti minutom šutnje.

Foto Grad Novigrad
Foto Grad Novigrad

Velik uspjeh sporta u Sv. Lovreču: Male odbojkašice viceprvakinje Istarske županije

Maturanti Srednje škole Mate Balote Poreč

Maturalna zabava porečke SŠ Mate Balote – Ovako im je bilo