in

Novigrađai obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske

Foto Grad Novigrad

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. svibnja, u organizaciji Grada Novigrada na središnjem križu gradskog groblja, položen je vijenac, zapaljene svijeće i minutom šutnje odana počast svima koji su doprinijeli stvaranju domovine Hrvatske, te za nju dali ono najdragocjenije – svoj život.

Vijenac su na središnji križ položili gradonačelnik Anteo Milos i predsjednica Gradskog vijeća Dijana Lipovac Matić, a odavanju počasti prisustvovali su građani Novigrada, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i udruga antifašista s Bujštine.

Prigodnim govorom okupljenima se obratio gradonačelnik Milos, podsjetivši kako se današnji Dan državnosti obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Dodao je kako je na taj način Hrvatska formalno stekla neovisnost, ali ju je u punom smislu bila primorana izboriti Domovinskim ratom.

Danas smo ovdje kako bi iskazali zahvalnost i odali počast svima koji su na tom putu dali svoj doprinos, svoju žrtvu, mnogi nažalost i svoje živote. Činimo to svi zajedno – predstavnici Grada, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašista, predstavnici Gradskog vijeća, a upravo to zajedništvo, unatoč svim našim različitostima, naš je zalog za bolju budućnost “, naglasio je Milos.

NE DIRAJ

Podignut stupanj upozorenja za veći dio Hrvatske, na Krku palo nevjerojatnih 300 mm kiše

Foto Istarska županija

U Istri otvoren 1. gaming festival