in

Podignut stupanj upozorenja za veći dio Hrvatske, na Krku palo nevjerojatnih 300 mm kiše

31.05.2024., Krk - Poplava nastala nakon jake kise Photo: Goran Kovačić/PIXSELL

Eksretmno nevrijeme pogodilo Krk gdje su nastale velike štete – poplavljeni vrtić, dom zdravlja, banka, restoran, trgovine… Ljudima su uništena polja i strojevi.

Za skoro cijelu Hrvatsku na snazi je narančasto upozorenje Meteoalarma, javlja DHMZ. Upozorenje je na snazi zbog grmljavinskih nevremena praćenih obilnom kišom i jakim vjetrom zbog čega može doći do bujičnih poplava. Za danas je DHMZ prognozirao: Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno, povremena kiša ponegdje i obilna, lokalno u obliku jačih pljuskovi s grmljavinom. Moguće je nevrijeme. Vjetar do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo. Najviša temperatura većinom od 20 do 25 °C.

Istramet javlja da je prošle noći pravi potop pogodio je otok Krk uz nevjerojatne količine kiše, značajno veće nego što je jučer palo u Novigradu gdje je zabilježena poplava. Najobilnije količine kiše zabilježila je meteorološka postaja Ponikve, čak 274 mm. U samom gradu Krku palo je 193 mm, dok je u Brzacu izmjereno 109 mm. Posljedica je to statičnog sustava koji se satima zadržavao iznad kvarnerskih otoka.

Nakon jučerašnje obilne kiše koja je pala diljem Istre, izuzev jugozapada, nestabilno vrijeme uz intenzivnije pljuskove prevladava i jutros. Tako je oko 8 sati izraženiji pljusak ponovno pogodio Umag, a donio je novih 10-ak mm kiše.

U nastavku dana očekuje nas nestabilno vrijeme. Smjenjivat će se kraća sunčana i oblačna razdoblja, a lokalno će doći do razvoja jačih sustava uz obilnu kišu. Bit će i poprilično vjetrovito, naročito za vrijeme jačih nestabilnosti.

Sutra nas s druge strane očekuje dobrodošao predah od grmljavinskih pljuskova, što se ne može reći za nedjelju koja će ponovno biti nestabilnija, piše Istramet.

Foto Zaklada Ana Rukavina

Za pomoć 2-godišnjem dječaku s Poreštine koji boluje od leukemije ogroman odaziv građana u akciji Zaklade Ana Rukavina

Foto Grad Novigrad

Novigrađai obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske