in

NOVIH 50 SLUČAJEVA: Božinović: ‘Trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske!‘

Foto MUP

Trgovci i ugostitelji mogu pozvati 112 ili policiju ako dođe do problema. Moramo se naviknuti na novo normalno – rekao je Božinović

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno novih 53 slučaja zaraze Covidom, tako da se ukupni broj slučajeva popeo na 3775 – rekao je ministar Vili Beroš koji je dodao:

– Uz ispriku moram reći da je zbog tehničkih poteškoća u Istarskoj županiji došlo do problema u upisu novooboljelih. Broj je nula, no za jučerašnji dan zatražio sam posebno izvješće.

Naglasio je da od jučer nemamo preminulih, na respiratoru su 4 bolesnika, hospitaliziranih 132, aktivnih 1.145. oporavljenih 17, a kod kuće se liječi 1620 osoba.

– Nastavljamo suživot s virusom, on je među nama, moramo biti oprezni. Svjedočili smo popuštanju mjera, rezultati su bili više nego odlični, ali od 18. lipnja dolazi do povećanog broja oboljelih. Pokušavamo reagirati da selektivno propisujemo mjere koje su sukladne događanjima na terenu.

Krunoslav Capak je rekao da je situacija zadovoljavajuća:

– Nemamo značajnih novih žarišta. Onih nekoliko vjenčanja i proslava donijele su nam novooboljele. Imamo žarište u domu za starije u Umagu, uzeto je 90 briseva i svi su negativni, što je dobra vijest.

Potom je na red došao i Davor Božinović koji je progovorio o obavezi nošenja maski:

– Na globalnoj razini suočeni smo s novom dinamikom širenja virusa koja se osjeća i u Hrvatskoj. Raduje činjenica da gasimo lokalna žarišta. Postoje mjere koje će se morati primjenjivati, poput obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima, trgovinama, u javnom prijevozu. Najesen bi se mogli suočiti s većim izazovima, možda i težim simptomima. Ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi svi stekli neophodne navike. U tom smislu smo se odlučili za ponavljanje ovih press konferencija, koje su itekako polučile rezultat jer služe i educiranju javnosti. Pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Naš temeljni pristup je i dalje obavještavati javnost, nije poanta u kaznama. No, imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Velike trgovine i šoping centri imaju svoje zaštitare, nije problem ne pustiti nekoga bez maske. Manje trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske, nema toliko policije ni inspektora koji mogu pokriti sve, to je razlog zašto apeliramo na svijest građana.

– Trgovci i ugostitelji mogu pozvati 112 ili policiju ako dođe do problema. Moramo se naviknuti na novo normalno. Iz dana u dan ponavljat ćemo sve što je važno za građane kako bi smanjili broj oboljelih, usporili širenje virusa, sve s ciljem da ljudi ostanu zdravi i da što spremniji dočekamo jesen. Vodimo brigu i o turističkoj sezoni,u zadnja 24 sata možemo reći da je ušlo više od 7,500 Nijemaca, Slovenci, 6.800 Poljaka, 3.800 Čeha i 3.400 austrijskih turista. Krenuo je i zračni promet. U 24 sata u Split je sletjelo 4.208 osoba, u ZG 1203., u Dubrovniku 994.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

Dijelovi TARA bez vode 12. lipnja

Bez vode 14. srpnja dio Vižinade

Iz slovenskih medija – Na hrvatskoj obali sigurni samo Istra i Kvarner

Iz slovenskih medija – Na hrvatskoj obali sigurni samo Istra i Kvarner