in

Novo pravilo u EU: Covid-potvrde vrijede 9 mjeseci osim za booster

Photo Olya Kobruseva za Pexels - Ilustracija

Europska komisija prihvatila je danas propis o valjanosti covid-potvrda u trajanju devet mjeseci, odnosno točno 270 dana od primarnog cijepljenja. Primarno cijepljenje znači cijepljenje s dvije doze AstraZenece, Pfizera ili Moderne odnosno jednom dozom cjepiva Johnson & Johnson. Novi propis bit će obvezujući za 27 država članica od 1. veljače, rekao je dužnosnik.

europska komisija objava odluka o covid potvrdama

Ovaj se propis može srušiti kvalificiranom većinom vlada zemalja članica europskog bloka ili jednostavnom većinom članova Europskog parlamenta, no dužnosnici kažu da za to nema dovoljne podrške. Propis će, navodi Index.hr, zamijeniti neobvezujuću preporuku Europske komisije iz studenoga.

S booster dozom covid-potvrde (zasad) vrijede neograničeno

Nekoliko država, poput Italije, Grčke ili Portugala, sada od potpuno cijepljenih putnika traži i negativne testove.

S booster dozom cjepiva valjanost covid-propusnica bit će bez vremenskog ograničenja s obzirom na to da zasad još uvijek nema dovoljno informacija o trajanju zaštite koju pruža booster doza, rekao je dužnosnik za Reuters.

Cijeli članak pročitajte na portalu https://www.index.hr/ i još detaljnije na stranicama Europske komisije https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6837

kaciga motor moped motocikl ilustracija mup policija

Lakše ozlijeđen vozač mopeda: Policija poziva svjedoke prometne nesreće

duhan zločinačka organizacija duhan novac euri foto pu istarska policija mup

Policija otkrila 4 zločinačka udruženja: Trgovali s više od 8 tona duhana