in

NOVO – Ulazak u Italiju moguć samo uz negativan test na koronu

Od danas, četvrtka 10. prosinca, svi koji u Italiju žele ući iz Slovenije i Hrvatske moraju imati sa sobom negativni test na koronavirus, ne stariji od 48 sati. Tko nema negativan test, morat će u samoizolaciju. Ova je odluka donesena danas i na snazi je do 15. siječnja, prenose talijanski mediji. Naime, od 10. prosinca Slovenija i Hrvatska uvrštene su na popis zemalja pod slovom C, koje se smatraju jako rizičnima.

Test neće biti obavezan u posebnim slučajevima, a to su osobe koje u Italiju ulaze radi posla, iz zdravstvenih razloga ili neke hitnoće, pod uvjetom da u Italiji ne ostanu duže od 5 dana. Takve iznimke, naravno, treba dokazati. Negativni test ne moraju imati ni oni koji tranzitiraju kroz Italiju na putu za druge države, a za tranzit imaju najviše 36 sati. Prekogranični radnici uvijek su izuzeti, kao što je to i dosad bilo na snazi.

U slučajevima iznimke treba imati dokument koji potvrđuje datum dolaska i odlaska, što će omogućiti vlastima da provjere istinitost deklariranog.

Talijanski mediji potvrđuju da će se negativan test tražiti i na teritorijima blizu granice, a neće biti izuzetaka čak ni za posjet članovima uže obitelji tijekom praznika, osim ako se ne radi o apsolutnoj hitnoći.

Od 21. prosinca do 6. siječnja bit će obavezna samoizolacija nakon ulaska u Italiju, bez obzira na negativan test.

Hrvatska je dosad, točnije od 8. listopada, bila na listi B – to su zemlje za koje se nije tražio negativan test na ulazu u zemlju. No, epidemiološka slika u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, značajno se pogoršala u međuvremenu.

Više pročitajte na web stranici talijanskog Ministarstva vanjskih poslova

http://www.viaggiaresicuri.it/country/HRV

Pula dobila svoj respiracijski centar za najteže covid-pacijente, odsad manji broj operacija

ISTRA U SABORU – Nemet: Dodjela sredstava iz EU fondova po sistemu „najbrži prst“ apsurdna!