in

Pula dobila svoj respiracijski centar za najteže covid-pacijente, odsad manji broj operacija

Od danas, 10. prosinca, u pulskoj bolnici aktivan je primarni respiracijski centar. Naime, riječki KBC je preopterećen, najavila je na današnjoj presici istarskog Stožera civilne zaštite ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić. Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji ne smiruje se, pa je odlučeno da se respiracijski centar stavi u funkciji u Puli. Do sada su osigurali osam mjesta na respiratoru, no, bude li trebalo, kapaciteti će se s vremenom povećavati.

-Trenutno većina od 48 hospitaliziranih pacijenata treba terapiju kisikom, što znači da su u riziku i da im treba respirator. Dob takvih pacijenata je uglavnom oko 75 godina, kazala je dr. Hrstić. Istarski pacijenti koji su dosad trebali respirator upućivani su u KBC. Od polovice listopada do sada u Rijeku su uputili 17 pacijenata. Trenutno je ondje devet pacijenata iz Istre, od kojih su šest na respiratoru.

U Puli imaju ukupno 23 respiratora, a bude li ih trebalo još, planiraju ih osigurati, najavila je. Objavila je i kako im je stiglo tisuću antigenskih testova, pa će se aktivirati novo testno mjesto za potrebe bolnice.

-Ovo što je dobiveno za pulsku bolnicu bit će za potrebe hospitalizacije pacijenata za hitnu službu. Dakle, neće biti za građanstvo u općenitom smislu jer ideja je da ispomoć u dijagnostici za građanstvo rade Zavod za javno zdravstvo i liječnici obiteljski medicine. No, kako bi se to čim prije pokrenulo dio testova dat ćemo istarskim domovima zdravlja, kazala je Hrstić novinarima na presici.

Otvaranje respiratornog centra znači i manji obim operacijskog programa jer će u centar biti povučeni anesteziolozi.

– Smanjili smo operativni program koji se bazira na tumorskom i hitnom operativnom programu. No, ne veseli nas porast broja naših djelatnika. U ovom trenutku imamo 15 pozitivnih i 28 u samoizolaciji. Uputili smo i dvije sestre i dva tehničara u Varaždin u bolnicu, a na ispomoći su 3 sestre iz bolnice u Rovinju, kazala je Hrstić i rekla da pulska bolnice više nema osoblja koje može pružiti drugim bolnicama na ispomoć.

istarski stožer civilne zaštite dino kozlevac

PRESICA STOŽERA: Situacija u Istri nije dobra, skoro poboljšanje ne očekuje se, kao ni popuštanje mjera

NOVO – Ulazak u Italiju moguć samo uz negativan test na koronu