in

Obilježen Dan općine Žminj – Nagrade za životno djelo Vilmi Unukić i Josipu Pinu Kuharu

Foto Općina Žminj

„Izgradnja novog dječjeg vrtića kruna je našeg proteklog mandata i danas sa zadovoljstvom možemo reći da od početka listopada u našem novoizgrađenom i potpuno opremljenom vrtiću ima mjesta za svu žminjsku djecu”, rekao je načelnik Općine Žminj Željko Plavčić na svečanoj sjednici žminjskog Općinskog vijeća održanoj u sklopu obilježavanja Dana općine Žminj.

S novim mandatom dolaze i novi izazovi, nastavio je Plavčić, i kao najvažniji predstojeći zadatak izdvojio nadogradnju zgrade žminjske osnovne škole i školske dvorane.

„Samo zajedništvom, predanim radom i suradnjom s Istarskom županijom možemo ostvariti ovaj veliki san i dugogodišnju potrebu svih Žminjaca, a to je nova škola i adekvatna dvorana za svu našu djecu. Ustrajnim radom potpuno ćemo se posvetiti napretku, te očuvanju naše kulture, identiteta i izvornosti, jer Žminj se sve više prepoznaje ne samo kao kvalitetna destinacija, već kao i mjesto ugodnog življenja”, zaključio je Plavčić.

Na svečanoj sjednici žminjskog Općinskog vijeća dodijeljene su i dvije nagrade za životno djelo. Vilma Unukić nagrađena je za postignute osobite uspjehe u promicanju čakavštine i žminjskog govora kao nematerijalne kulturne baštine, dok je Josip Pino Kuhar posthumno nagrađen za postignute osobite uspjehe u valorizaciji i promicanju autohtone istarske gastronomije i pozicioniranje Žminja kao prepoznatljive gastronomske destinacije u Istri i šire.

Dan općine Žminj obilježen je i nizom drugih prigodnih kulturnih, gospodarskih i društvenih događanja. U žminjskoj Čakavskoj kući predstavljen je prijevod na žminjski govor poznatog romana „Mali princ” francuskog pisca Antoinea de Saint Exupéryja, kojeg je prevela pjesnikinja Nada Galant, a pod naslovom „Minji kraljić” objavio ga je žminjski Čakavski sabor.

Blagdan sv. Mihovila, žminjskog zaštitnika, u čiju čast se i slavi Dan općine Žminj, obilježen je koncelebriranom svetom misom u kojoj su uz ostale sudjelovali vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić te pićanski župnik preč. Ante Kurelović, obojica proslavljajući šezdesetu obljetnicu svoga misništva. Na kraju mise predstavljena je i knjiga Marijana Jelenića „Kriš va cvate – Cvjetanje križa”, roman pisan na žminjskoj čakavici s usporednim prijevodom na standardni hrvatski jezik.

U žminjskoj Kuli postavljena je tradicionalna izložba kaktusa i sukulenata „Bodljikavi dani u Žminju”, na žminjskoj šterni održana je prodajna izložba cvijeća, uprizorena je i „Žminjska štuorija”, vođeni turistički obilazak žminjskih znamenitosti, Zad kaštela je održan i žminjski samanj s predstavljanjem žminjskih proizvođača enogastronomskih delicija i suvenira, u prigodnom foto-kutku posjetitelji su se mogli fotografirati u scenografiji s jesenskim i žminjskim motivima, a povrh svega obilježavanje Dana općine obogaćeno je i gastro-manifestacijom „Šetemana od pašte” te žminjskim uključenjem u programe Svjetskog dana turizma.

Također u sklopu obilježavanja Dana općine Žminj, 14. listopada će se u Mužinima predstaviti „Rječnik govora južne Žminjštine” autorice Ondine Kranjčić.

plava laguna thriatlon 5150 2021. trčanje

Plava Laguna 5150 Triatlon zatvara ceste od Poreča do Funtane i Dračevca

mot 08 plesni studio poreč

Plesni studio MOT 08 pripremio Dječji tjedan – Čarobni svijet bajki i likovne radionice