in

Obnova Dječjeg vrtića Radost II: Predstavljeni rezultati analize konstrukcijske i energetske obnove

U sklopu provedbe EU projekata ENERJ i MAESTRALE iz programa Interreg Mediteran, u Maloj Vijećnici Grada Poreča održan je radni sastanak na kojem su prezentirani rezultati programske analize, te dani prijedlozi mjera konstrukcijsko sanacijske, te energetske obnove objekta Dječjeg vrtića Radost II. Ujedno je u sklopu Interreg Mediteran projekta MAESTRALE održan i BEL – Blue Energy Lab, kojim se kroz navedeni projekt nastoje pronaći različite metode korištenja energije morske vode za potrebe zgrada u priobalju.

Sastanku su nazočili pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth, zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić, ravnateljica Dječjih vrtića Radost Divna Radola, direktorica gradskog poduzeća Parentium Gordana Lalić, te predstavnici Istarske regionalne energetske agencije, kao i predstavnici projektanata, te predstavnici pridruženih partnera na projektu, Grada Novigrada i Istarskih domova zdravlja.

Podsjetimo, prijavom objekta Dječjeg vrtića Radost II na Javni poziv za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koja su klasificirana kao kulturna dobra, koji je 17. travnja 2018. objavila IRENA-e (Istarske Regionalne Energetske Agencije), Grad Poreč je za taj objekt ostvario pravo na 100 postotno financiranje izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti, te konzervatorske podloge.

– Ovo je zaista pionirski iskorak u kojem se na primjeru objekta koji je klasificiran kao kulturno dobro, te se kao takav nalazi pod konzervatorskom zaštitom, jednim integralnim i multi-sektorskim pristupom definiraju i provode koraci koje je potrebno provesti u postupku planiranja i provedbe konstrukcijske sanacije i energetske obnove. Zahvaljujući iznimno kvalitetnoj i aktivnoj suradnji, kako s predstavnicima Konzervatorskog odjela u Puli i IRENE, tako i s projektantima, uspjeli smo definirati zajedničke ciljeve koji će dovesti do potpune valorizacije ovog, za Poreč vrlo vrijednog povijesnog objekta, zaključio je Elio Štifanić, zamjenik porečkog gradonačelnika.

U području urbane transformacije, tema energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama predstavlja iznimno složen izazov. Značajan broj javnih zgrada zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite. Velik broj disciplina djeluje na ovom području, koristeći svoje alate i metode, međutim strategiju energetske učinkovitosti ne može se pojednostavljeno svesti na samo puki popis tehnologija koje treba primijeniti. Tema energetske učinkovitosti u povijesnim građevinama zahtijeva integrirani razvoj tehničkih vještina i kulturne osjetljivosti, koje treba promicati i razvijati.

Zahvaljujući naporima koje IRENA, u suradnji s Gradom i dionicima, ulaže u provedbu navedenog projekta, gradeći model koji će kasnije biti primjenjiv na sve ostale slične objekte, postavljaju se temelji svim budućim projektima povećanja energetske učinkovitosti u objektima koji su klasificirani kao kulturna dobra, a čiji će primjer moći slijediti i ostali gradovi. Provedbom ove aktivnosti, Grad Poreč-Parenzo nastavlja predano raditi na području energetske učinkovitosti, vodeći računa o svojim najmlađim naraštajima, te pruža pionirski primjer dobre prakse ostalim gradovima u smislu podizanja svijesti lokalnih dionika o važnost i prednosti promicanja energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama., pojasnila je direktorica Parentiuma koji je ujedno i koordinator provedbe projektnih aktivnosti, priopćeno je iz Grada Poreča.

voda špina slavina bez vode

Bez vode 5. studenog Kosinožići

MARADONA otvara festival dokumentarnog filma POREČ DOX