in

Anketa: Za poticanje izvrsnosti najviše izdvajaju Poreč i Varaždin, novčane nagrade u tek desetak gradova

Žbandaj/Foto Grad Poreč

Nedavno je portal Gradonačelnik.hr proveo veliku terensku anketu po gradovima i rezultati pokazuju da novčane nagrade najboljim učenicima dijeli tek 14 gradova, a njihove mentore nagrađuje 12. Ovdje treba napomenuti da im je na upit odgovorilo tek 40 gradova, od kojih tek 30 u proračunu izdvaja određena sredstva za nagrade učenicima i mentorima, a većina tim novcem kupuje poklone

Iako na deklarativnoj razini postoji opći konsenzus o potrebi poticanja i nagrađivanja izvrsnosti, u Hrvatskoj su stvarni primjeri takve prakse još uvijek izuzetno rijetki. O tome koliko kaskamo kad je u pitanju dobra praksa nagrađivanja i stimuliranja najboljih dovoljno govori činjenica da je Ministarstvo znanosti tek ove godine prvi put izabralo i novčano nagradilo najuspješnije učitelje i profesore koji učenicima omogućavaju kvalitetno obrazovanje. Kad su gradovi u pitanju, osim simbolično, tek desetak njih financijski nagrađuje svoje najbolje profesore i učenike.

Nedavno je, naime, portal Gradonačelnik.hr proveo veliku terensku anketu po gradovima i rezultati pokazuju da novčane nagrade najboljim učenicima dijeli tek 14 gradova, a njihove mentore nagrađuje 12. Ovdje treba napomenuti da im je na upit odgovorilo tek 40 gradova, no iskustvo govori da su to u pravilu oni koji se imaju čime pohvaliti u određenoj temi, pa je za pretpostaviti da ova brojka ne bi bila puno veća ni da su dobili odgovore iz svih gradova.  Od 40 gradova koji su odgovorili na upit, njih 30 u proračunu izdvaja određena sredstva za nagrade učenicima i mentorima, no većina tim novcem kupuje prigodne poklone.

Ukupno, za nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima ove je godine u proračunu najviše izdvojio Grad Varaždin – 195 tisuća kuna, a gleda li se per capita, najizdašniji je Grad Poreč sa izdvojenih 6,59 kuna po stanovniku.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić ističe kako je Poreč u proteklom razdoblju stavio naglasak na infrastrukturna ulaganja u obrazovanje – gotovo 100 milijuna kuna vlastitih sredstava uloženo je u gradnju osnove škole Finida za 600 učenika i sportske dvorane, potom izgradnju osnovne škole u Žbandaju za 100 učenika i popratne dvorane, a nastavilo se izgradnjom vrtića u Velom Maju, Dračevcu te uskoro i Žbandaju.

Osim toga, Grad je odlučio na godišnjoj razini stipendirati oko stotinu učenika i studenata i to s najvećim stipendijama u zemlji.

-Tako smo, umjesto većeg broja stipendija nižeg iznosa odlučili dati nešto manji broj stipendija ali s dostatnim iznosima od 800 do 1.600 kuna, ovisno o programu kroz koji se dodjeljuju, ističe Peršurić.

Cijeli članak pročitajte na portalu Gradonačelnik.hr.

Aktualni sat porečkog vijeća: O izgradnji hotela Pical, poticajnoj stanogradnji i zbrinjavanju komunalnog otpada

Porečka policija uhitila mladića zbog dilanja