in

Aktualni sat porečkog vijeća: O izgradnji hotela Pical, poticajnoj stanogradnji i zbrinjavanju komunalnog otpada

Hotel Pical nakon obnove

Vijećnici porečkog Gradskog vijeća 27. sjednicu održanu 27. studenog u Velikoj vijećnici Grada Poreča otvorili su aktualnim satom, tijekom kojeg su se dotaknuli pitanja izgradnje i rekonstrukcije Valamarovog hotela Pical, poticajne stanogradnje, kao i onog o zbrinjavanju komunalnog otpada.

Vijećnik SDP-a Poreč Goran Gašparac požalio se na preopširni dnevni red od ukupno 18 točaka od kojih su sve od izuzetne važnosti, predloživši “prelamanje” istog na nekoliko uzastopnih sjednica. S četiri glasa za i devet protiv njegov je prijedlog ipak odbijen.

Gašparac zatim upućuje inicijativu da se u najkraćem mogućem roku u porečkom Gradskom kazalištu sazove tematska sjednica o rekonstrukciji i izgradnji hotela Valamar Pical, jer smatra kako postoji mnogo neodgovorenih pitanja. Među njima ističe problematiku gradnje ovog velikog kompleksa na zelenoj površini, pristupa plažama i šetnicama, kao i ukidanje cestovne komunikacije od kružnog toka Pical prema istoimenom naselju.

“Plaže, kao i šetnice, moraju biti otvorene za sve, kao što su to do sada i bile. U porečke plaže ulažemo mnogo, a u konačnici će one biti u državnom vlasništvu. Nadalje, na navedenoj se cesti nalazi nekvalitetno riješeno pitanje raskrižja na kojemu je bilo mnogo nesreća i na kojemu su brojni izgubili živote. Smatram kako je ona odavno trebala biti zatvorena, a građani bi trebali koristiti cestu u potezu od rotora Finida do onoga u Creskoj ulici”, odgovara mu gradonačelnik Loris Peršurić, dodavši kako je velika prednost ovog projekta izgradnja kongresne sale koja će moći primiti oko 2.000 ljudi što će se odraziti na broj gostiju izvan turističke sezone.

Kakva je situacija s poticajem na stanogradnju, konkretno u naselju Gulići, zanimalo je vijećnika Slavka Fornažara koji ističe kako se po pitanju tog projekta već duže ne poduzimaju nikakvi koraci.

Otkako je prekinut ugovor s APN-om (Agencijom za pravni promet i posredovanje) i to upravo na temelju odluke ovog Gradskog vijeća, projekt i zemljište u vlasništvu su Grada, objašnjava gradonačelnik. Projekt je zatim prenamijenjen I stvoren neki drugi POS model, sličan APN-ovu.

Onaj koji natječajem uđe na listu prioriteta za takve stanove dobit će oko 250 eura po kvadratu. Prijedlog odluke bio je na javnome savjetovanju 30-ak dana, dok će se na dnevnome redu naći na jednoj od sljedećih sjednica. Sljedeći oblik poticaja koji bi na red trebao doći druge godine je i onaj za deficitarne kadrove, a u budućnosti je u planu i treći oblik poticaja – zemljište za 1 kunu.

Pored toga, vijećnik Maurizio Zennaro bio je zgrožen lošom provedbom zbrinjavanja komunalnog otpada, na što mu je direktor komunalnog poduzeća Usluga Milan Laković odgovorio kako se sve provodi u skladu sa zakonom, a Peršurić dodaje:

“Sama je uredba loše koncipirana, dok je nova još lošija. Svi su se gradovi i komunalna poduzeća, uključujući porečku Uslugu žalili i nadamo se da će Republika Hrvatska to uvidjeti.”

Zennaro nije bio zadovoljan odgovorom ističući gradove koji su novu uredbu dočekali spremniji, no porečki gradonačelnik mu odgovara kako je u rješavanje komunalnog otpada nespremno ušla čitava Hrvatska. Od planiranih devet, objašnjava Peršurić, ostvarena su tek dva centralna odlagališta, od kojih jedno u Istri.

Aktualnom je satu prisustvovalo 13 od 17 vijećnika, a dnevni je red odslušalo njih 12, nakon što je Zennaro, opravdavši se, napustio vijećnicu.

VRSAR: Medalje za Emu Brizić, Anu Lukez, Morenu Brajković, Lea Lukeza i Jana Grujovića

Anketa: Za poticanje izvrsnosti najviše izdvajaju Poreč i Varaždin, novčane nagrade u tek desetak gradova