in

Erasmus+: Kako su porečki učenici u Poljskoj učili tradicionalnu kuhinju

Erasmus + projekt Smitten Kitchen (Čarobna kuhinja) jedan je od triju aktualnih europskih projekata koji se provode u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč pod koordinacijom profesorice Tatjane Gulić Pisarević.

Nakon mobilnosti u Engleskoj u prosincu 2018., održana je druga mobilnost istog projekta u Portugalu tijekom ožujka 2019. te treća, mobilnost u Poljskoj, od 20. do 25. svibnja. Cilj je posjeta Poljskoj bio upoznati se s poljskom kulturom i gastronomskom tradicijom te naučiti pripremati najpoznatija poljska jela.

Sudionici su bili učenici Mario Medica, Lucas Peršurić, Bernard Lovrić, Matija Kovač Vučičević , Aleksandar Mijojlić i Ethiene Šimac te Toni Mendiković. Pratile su ih profesorice Milena Rafaelić i Daria Škrinjar.

Kako saznajemo od prof. Gulić Pisarević, radni tjedan bio je vrlo bogat i raznolik za sve sudionike, učenike i profesore iz Poljske, Engleske, Portugala, Italije i Hrvatske. Učenici su bili smješteni u poljskim obiteljima, a školske aktivnosti odvijale su se u osnovnoj školi Szkola Podstawowa nr 1 u gradu Przasnyszu.  Tijekom radnog tjedna sudionicima su predstavljeni tradicionalni poljski gastro proizvodi koje su i kušali,  potom sudjelovali su na predavanjima o važnosti higijenskih standarda u pripravi hrane te nutritivnim vrijednostima poljskih jela, a na kulinarskim su radionicama učenici marljivo pripremali poljske kremaste deserte, bijeli boršč, jastučiće punjene kupusom i gljivama, gulaš od tikvica i kupusa. Pripremljene su deserte sudionici odnijeli štićenicima Doma za osobe s posebnim potrebama, koji su za njih u znak zahvalnosti pripremili nekoliko glazbenih točaka, čime je ostvarena humanitarna nota projekta.

Od ostalih gastronomskih posebnosti, gostima je demonstrirana izrada poljskog kruha te torunskih medenjaka.  Učenici su posjetili i grad Nikole Kopernika Torun, Varšavu i adrenalinski park Gibon.

-Svim su sudionicima za kraj podijeljene potvrde o sudjelovanju uz prigodne poklone, a učenici su svoju poljsku avanturu obogatili i učenjem poljskog plesa poloneze, uz stručno vodstvo. Oduševljeni gostoljubivim domaćinima i sjajnom organizacijom, vratili su se kućama puni dojmova. Sljedeća se mobilnost istog projekta očekuje u rujnu, a domaćin je partnerska škola u Italiji, kazala nam je koordinatorica Gulić Pisarević.

Upoznaj MGP! – Od 19. lipnja besplatna vodstva za građane u Muzeju Grada Pazina

Reagiranje na presicu Grada Poreča i Župe o proslavi Tijelova: “Loris Peršurić i Gordana Šušljik mogu sudjelovati privatno, ali ne kao gradski čelnici”