in

Reagiranje na presicu Grada Poreča i Župe o proslavi Tijelova: “Loris Peršurić i Gordana Šušljik mogu sudjelovati privatno, ali ne kao gradski čelnici”

Našoj je redakciji stiglo reagiranje na presicu Grada Poreča i Župe Poreč, održane u ponedjeljak, a vezano za najavu zajedničke proslave blagdana Tijelova, pod nazivom “Kako se Poreč vratio u 18.stoljeće, a ne radi se o povijesnom festivalu”.

Reagiranje je poslao Porečan čiji su podaci poznati redakciji, koji je istaknuo da su gradonačelnik i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća prekršili Ustav.

Tekst reagiranja donosimo u cijelosti:

“Ovo pišem kao reakciju na nedavno objavljen članak o pozivu na proslavu vjerskog blagdana Tijelova. Kompletan link članka je ovdje: https://www.istriaterramagica.eu/novosti/svecana-proslava-tijelova-u-porecu-misa-procesija-i-direktan-prijenos-na-hrt-u/.

Članak 41 Ustava RH kaže, „sve vjerske zajednice su jednake pred zakonom i odvojene od države“.

 Upravo je odvojenost vjere odnosno Crkve od države jedan od postulata moderne demokracije zapadnog tipa nastale nakon Francuske revolucije koncem 18.st. Ovaj civilizacijski doseg je poništen današnjom press konferencijom o proslavi vjerskog blagdana Tijelova. Kako se navodi u članku grad je suorganizator jedne vjerske manifestacije, najavljuje je gradonačelnik u gradskim prostorima skupa s župnikom odnosno predstavnikom Crkve!

Po zadnjem popisu stanovništva na području grada Poreča živi 77 % katolika, ali Loris Pršurić je gradonačelnik 100 % građana i u svojoj funkciji ne smije sudjelovati na vjerskim manifestacijama, a još manje biti suorganizator u ime jedinice lokalne samouprave što je u izravnoj suprotnosti s gore navedenim člankom Ustava i odvojenosti crkve i države!

Sama proslava vjerskog blagdana nije problematična i nije problematično sudjelovanje Loris Pršurića i Gordane Šušljik kao privatnih građana izvan svoje funkcije, ali to ovdje nije slučaj. Grad Poreč, pa tako niti jedna druga jedinica lokalne i regionalne samouprave ne smije sudjelovati u organizaciji bilo kakve vjerske manifestacije. Gradonačelnik kao i bilo koji drugi predstavnik grada/države ne smije sudjelovati u takvim manifestacijama u svojstvu funkcije koje obnaša jer time direktno krše Ustav!
U zemljama zapadne demokracije na koje se toliko volimo ugledati ovo bi značilo ostavku gradonačelnika zbog kršenja principa odvojenosti vjere od države.”Erasmus+: Kako su porečki učenici u Poljskoj učili tradicionalnu kuhinju

Dežurne ljekarne u Poreču za blagdane i vikend