in

EU SREDSTVA: Istarska županija kroz projekt „Iz mora do Buja“ potiče zdravu morsku prehranu školaraca

Foto Istarska županija

U sjedištu Istarske županije u Puli danas su potpisani Sporazumi o predfinanciranju EU projekta „Iz mora do Buja“ s Osnovnom školom Mate Balota Buje i Talijanskom osnovnom školom – Scuola elementare Italiana „Edmondo De Amicis“ Buje. Sporazume su s istarskim županom Borisom Miletićem potpisali ravnatelj i ravnateljica osnovnih škola Dražen Hinek i Katia Šterle.

Nositelj projekta je Grad Buje, dok su navedene škole projektni partneri, a financira se u 100-postotnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Istarska županija, kao osnivač škola, prepoznala je važnost ovog EU projekta. Naime, kao što je uobičajena praksa kod europskih projekata, isti je potrebno predfinancirati za što je sukladno Sporazumu obvezu preuzela Županija u iznosu od 26.778,71 EUR za OŠ Mate Balota Buje i u iznosu od 18.306,04 EUR za TOŠ – SEI „Edmondo De Amicis“ Buje. Škole će po primitku sredstava od nositelja projekta, navedene iznose vratiti Istarskoj županiji.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako je Istarska županija prepoznala važnost ovog projekta u smislu očuvanja i promicanja lokalne ribarske baštine i morske prehrane.

„Držim da je važno poticati naše mlade da vole svoje more i morske proizvode, ali i da ih educiramo o važnosti održive konzumacije ribe i očuvanja prirodne ravnoteže. Također, ne smijemo zaboraviti ni faktor zdrave prehrane, u koju svakako spadaju riba i morski proizvodi“, kazao je župan Miletić i poručio kako se kroz projekt želi osigurati opstanak morske kulture i ribarstva u društvu, kako bi nastavili obogaćivati našu zajednicu i donositi zdrav način života generacijama koje dolaze.

Ravnatelj Dražen Hinek i ravnateljica Katia Šterle zahvalili su se županu i Istarskoj županiji na prefinanciranju ovog projekta čije se aktivnosti planiraju realizirati do sredine studenog 2023. godine.

Kroz projekt „Iz mora do Buja“ opremit će se školske kuhinje i to električnom fritezom s dva korita, hladnjakom za ribu i parno-konvekcijskom pećnicom kuhinja TOŠ „Edmondo De Amicis“ dok će se kuhinja OŠ Mate Balota opremiti konvekcijskom pećnicom, hladnjakom za ribu i kombiniranim hladnjakom s ledenicom. Predviđena je i izrada edukativne knjižice za djecu na temu konzumacije ribljih jela, posjet ribarskom brodu i edukacija od strane predstavnika  gospodarskog sektora ribara te prezentacija pripreme ribljih jela s lokalnim ribarskim proizvodima i tradicionalnih recepata s lokalnog područja.

Izvor Upravni odjel župana Istarske županije

Fešta sv. Bernarda u Funtani 2023 - Foto TZ Funtana koncert

Funtana prvi put u povijesti ostvarila dvomilijunto noćenje!

Foto - Ilustracija Usluga Poreč

USLUGA POREČ: Akcija prikupljanja elektroničkog otpada i manjih kućanskih aparata