in

Funtana prvi put u povijesti ostvarila dvomilijunto noćenje!

Fešta sv. Bernarda u Funtani 2023 - Foto TZ Funtana

Funtana je postavila novi rekord – na dan 9. listopada 2023. po prvi puta u povijesti ostvareno je dva milijuna turističkih noćenja

Funtana je u 2023. godini ostvarila bitan iskorak – na dan 9. listopada 2023.prvi puta je ostvareno dva milijuna turističkih noćenja. Od 1. siječnja do 9. listopada 2023. ostvareno je 293.815 dolazaka i 2.001.651 noćenja, što je 7% više dolazaka i 4% više noćenja u odnosu na prošlu 2022. godinu.  Najviše noćenja ostvarili su tradicionalno gosti iz Njemačke (38%), slijede ih gosti iz Nizozemske (12 %), Austrije (10%), Slovenije (9%), Češke (6%), Italije, Poljske pa Hrvatske. Najviše noćenja je ostvareno u kampovima 79%, potom u hotelima i turističkom naselju 15%, slijedi privatni smještaj s učešćem od 5% u ukupnom broju noćenja, dok se u nekomercijalnom smještaju smjestilo 1% od ukupnog broja turista. U kampovima je ostvareno 4% više noćenja, u hotelima 9% više, dok je u privatnom smještaju realizirano 6% više dolazaka, ali 2% manje noćenja u odnosu na 2022.  godinu. U nekomercijalnom smještaju zabilježeno je čak 9% manje noćenja u usporedbi s prošlom godinom.

Posljednjih godina Funtana bilježi stalni porast turističkih dolazaka i noćenja u predsezoni i posezoni, dok je tijekom glavne turističke sezone turistički promet stabilan i bez značajnih fluktuacija. Ove godine, upravo je izvan glavne turističke sezone ostvaren velik porast broja dolazaka i noćenja (u travnju je realizirano 21% više  noćenja, u svibnju 53% više, u lipnju jednak broj od lani, u srpnju 1% više, kolovozu 1% manje, u rujnu 9% više i u listopadu 48% više noćenja). Također, važno je napomenuti da su pojedini objekti na području Funtane još uvijek otvoreni te će biti otvoreni i tijekom zime.

Tijekom proteklog vikenda, od 7. do 9.10., u Funtani je dnevno boravilo gotovo 3.000 gostiju.

„Postizanje rekordnih brojki noćenja nije slučajnost, već rezultat strategije i napora koji su uloženi kako bi Funtana postala privlačna tijekom cijele godine. Naš osnovni cilj je transformirati turističku sezonu u godišnje iskustvo i Funtanu pozicionirati kao prepoznatljivu destinaciju visoke kvalitete. Ponosni smo na naše predivno mjesto i izuzetno smo zahvalni svim posjetiteljima koji su doprinijeli postizanju ovog izvanrednog uspjeha. Također želimo zahvaliti našim lokalnim poduzetnicima, turističkim djelatnicima i svima koji su svojim radom i trudom omogućili ovo dostignuće“izjavila je direktorica Turističke zajednice, Ana Milohanović Čehić.

Foto Grad Poreč

U Poreču će se posaditi 2.000 stabala i sadnica mediteranskog bilja

Foto Istarska županija

EU SREDSTVA: Istarska županija kroz projekt „Iz mora do Buja“ potiče zdravu morsku prehranu školaraca