in

Festival strukovnih zanimanja u Istri: Buzetskoj školi dar za najbolju prezentaciju

Foto Obrtnička komora Istarske županije

Danas (1.6.2023.) u Buzetu je malom svečanošću zaključen 2. Festival strukovnih zanimanja, održan 5. i 6. svibnja u Pazinu. Posebna komisija koju je imenovao Upravni odbor Komore ocijenila je najuspješnijom prezentacijom onu Srednje škole Buzet, kojoj je na temelju toga dodijeljena nagrada. Škola se odlučila za kolica s kompletom alata, koja će u nastavi koristiti učenici koji se obrazuju za smjerove automehaničar, strojobravar, instalater grijanja i klimatizacije, elektromehaničar, CNC operater i tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.

Foto Obrtnička komora Istarske županije
Foto Obrtnička komora Istarske županije

Današnjoj primopredaji nazočili su u ime Komore predsjednik Robrt Momić, potpredsjednica Karmen Gašparini, tajnik Eros Sorić i tajnica Udruženja obrtnika Buzet Valentina Buršić. Momić i ovom je prilikom naglasio važnost struke i strukovnog obrazovanja, te istaknuo kako je plan da se Festival nastavi i u sljedećoj godini. Gašparini je ocijenila je nastup SŠ Buzet vrlo uspješnim u oba dva izdanja Festivala, te se zahvalila na uspješnoj i kvalitetnoj prezentaciji.

Predstavnici Komore naročito su zahvalili na potpori u organizaciji Gradu Pazinu, Istarskoj županiji i Hrvatskoj obrtničkoj komori, te najavili promjenu termina održavanja Festivala, kao i poboljšanja u području promocije i organizacije.

U ime Škole, poklon su primili ravnateljica Margareta Gumilar, te profesori Damir Blažević, Lino Maretić, Mirjan Ritoša i Pino Zidarić, zajedno s učenicima. Gumilar zahvalila je Komori, te pohvalila projekt Festivala i zadovoljstvo njegovim održavanjem. Istaknula je kako Škola nema prevelikih programa s popunjavanjem programa, ali Festival smatra značajnim s aspekta davanja informacija osnovnoškolcima i lakšeg donošenja odluke o izboru zanimanja. Zajedno sa suradnicima, predstavila je rad Škole, naglasivši suradnju s gospodarstvom.

Po primopredaji, kolica su istog časa završila u školskom praktikumu gdje je u tijeku bio sat praktične nastave.

Na Festivalu je svoje obrazovne programe, njih ukupno 33, predstavilo 16 srednjih strukovnih škola iz Istarske županije i Primorsko goranske županije. Publiku su činili učenici završnih razreda osnovnih škola Istarske županije, a u dva festivalska dana, ukupno je njih više od 1.100 obišlo štandove i upoznalo se s mogućnostima daljeg obrazovanja i perspektivama za budućnost. Oni su se mogli upoznati i sa „stvarnim obrtničkim životom“, kroz predstavljanje obrta „Rock Color“ i „Termo Albona“ iz Labina, „Peteh“ iz Žminja, „Štefanini“ iz Buzeta i „Instalacije Terlević“ iz Poreča, priopćeno je iz istarske Obrtničke komore.

pixabay solarni paneli sunčane elektrane

POREČ: Što gradovi/općine mogu učiniti kako bi ubrzali razvoj projekata obnovljive energije? Poziv na radionicu

Loris Peršurić i Morena Mičetić - Foto Grad Poreč

Poduzetnicima Poreča na raspolaganju širok spektar gradskih potpora – Objavljen javni poziv za bespovratna sredstva