in

FOTOGALERIJA: Dan OŠ Poreč uz otvaranje školskog vrta, proslavu statusa Eko-škole i podjelu zlatnih pera i priznanja najboljima

Foto Tanja Kocijančić

Osnovna škola Poreč je jutros otvaranjem školskog vrta i isticanjem zelene zastave jutros ponosno obilježila dobivanje statusa Eko-škole, kao dio međunarodnog programa koji je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje.

Obilježavanje je počelo otvorenjem školskog vrta, aktivnosti koju je potaknulo Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Ministarstvom odgoja i obrazovanja kroz projekt Školska shema.

– Ciljevi projekta Školska shema odlično su se uklopili u viziju i misiju naše škole te u dugogodišnji plan i program kojeg realiziramo kroz više različitih projekata s jedinstvenim ciljem zdravog odrastanja, a provodimo ih u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Zdravim gradom Poreč. To su projekti prevencija rizičnog ponašanja, projekti osposobljavanja djece za zdrave životne izbore te usvajanje socijalnih i drugih vještina važnih za život , rekla je Nadija Kos, ravnateljica Osnovne škole Poreč na inauguraciji vrta.  

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić čestitao je svim učenicima i njihovim učiteljima i mentorima uspjehe na kraju još jedne školske godine, pohvalio zanimljiv projekt vrta škole i zaželio svima ugodne predstojeće praznike. I službeno otvorenje vrta škole gradonačelnik je obilježio posadivši zajedno s učenicima sadnicu mandarine.

Materijal za vrt dalo je Ministarstvo poljoprivrede: ručni alat, gnojivo, sjeme povrća i 38 sadnica raznih voćaka koje su učenici posadili uz ogradu travnjaka nižih razreda i s druge strane škole. Tu je maslinik sa, za sada, petnaestak stabala maslina čija je sadnja započela prije desetak godina i koje su učenici produženog boravka zimus obrali i proizveli prve četiri litre ulja. Pored tih stabala zasađeno je još pet stabala iz donacije Ministarstva poljoprivrede, pet iz vlastitih sredstava, a jedno stablo posadili su učenici i roditelji  6.c razreda. Bočicu „svog“ maslinovog ulja i maketu barke učenici su ovom prilikom darovali gradonačelniku.  

Stručnu pomoć u realizaciji projekta vrta osnovcima pružile su profesorice  Srednje škole Mate Balota, Orijeta Milovan i Margita Žiković čiji su učenici u sklopu praktične nastave maslinarstva obrezali i tretirali masline. Djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Mirela Uzelac i Barbara Sladonja održale su radionice za učenike četvrtog razreda koji su sadili mediteransko bilje. Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu iz ureda u Buzetu i Pazinu održali su predavanja za učenike.

Osim ovoga, OŠ Poreč imat će još jedan školski vrt i to u okolišu nove Područne škole Žbandaj. U tijeku su pripreme terena i nabava sustava za zalijevanje.

Bila je ovo prigoda da se istakne i kako je OŠ Poreč po drugi put dobila status Eko-škole. Voditeljica je projekta Eko škole je učiteljica Kristina Kostadinović, ujedno i voditeljica Školske zadruge i voditeljica Eko grupe, te učenici-polaznici Eko-grupe podignuli su zelenu zastavu ispred ulaza u školu.

Kako su napravili školski vrt objasnio je učenik Luka Ašpan. Moto im je bio „Misli globalno, jedi lokalno“, a cilj osvijestiti važnost biološkog uzgoja biljaka. Uključeni su bili đaci svih razreda koji su posadili sjemenke i sadnice voćaka i povrća. Zbog kiše bilo je i borbe motikom protiv korova, ali važno je, rekao je Luka, da će dogodine plodove ovog vrta koristiti u školskoj kuhinji. Bit će na radost svih rajčica, začinskog bilja, kupina, malina, zelene salate, rotkvica, tikvica, rukole…

Nadija Kos i Loris Peršurić

Završna svečanost bila je i prilika da se škola oprosti od učenika osmih razreda koji završavaju osnovno školovanje. Nagrađeno je 13 učenika osmih razreda nagradom Zlatno pero za odličan uspjeh tijekom svih osam godina školovanja. Troje učenika nagrađeno je posebnom nagradom Grada Poreča za uspjeh 5,0 postignut kroz cijelo školovanje. Učenici koji su ostvarili jedno od prva tri mjesta na Županijskim i Državnim razinama natjecanja nagrađeni su knjigom te plaketom ili medaljom. Na svečanoj dodjeli nagrada kao gosti nastupile su učenice Umjetničke škole Poreč, te solisti OŠ Poreč. 

Foto Tanja Kocijančić

Rukometna reprezentacija stigla u Poreč

Muzejski četvrtak u PAZINSKOM KAŠTELU: Pregršt radionica – Kako se prave kažuni, lutke, viteške helebarde…