in

Grad Poreč o povećanju cijena privatnih vrtića

Ilustracija - Grad Poreč

Početkom nove pedagoške godine u Poreču roditelji čija su djeca u privatnim vrtićima bili su neugodno iznenađeni značajnim povećanjem cijena za vrtić i jaslice, kao posljedica najavljenih većih cijena koštanja energenata i drugog. Grad Poreč objavio je da cijene neće povećavati u gradskim vrtićima, kako ne bi pogodio budžete obitelji s malom djecom.

U međuvremenu je pokrenuta i peticija nezadovoljnih roditelja čija djeca pohađaju vrtiće 101 dalmatinac i Crvenkapica, koji su zatražili da se cijene vrate na staro. Budući da su oba privatna vrtića zatražila od Grada Poreča da subvencionira roditeljima i iznos novog poskupljenja, tražili smo od gradske uprave odgovor.

Odgovor na upit vezano za povećanje subvencije privatnim vrtićima dala je Vesna Kordić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Donosimo ga u cijelosti:

“Grad Poreč nije dozvolio da povećanje cijene koju su odredile vlasnice privatnih vrtića bez suglasnosti Grada snose isključivo roditelji. Nakon informacije o značajnom povećanju dijela koji bi roditelji trebali platiti, Grad je od privatnih vrtića zatražio procjenu troškova za 2022. godinu. Analizirali smo dostavljene podatke i utvrdili da su potrebna još neka dodatna pojašnjenja. S obzirom na to da takve revizije troškova traju neko vrijeme, Grad je s ciljem podrške roditeljima u ova, za sve izazovna vremena, odlučio za taj povećani iznos dijela troškova smještaja koji plaćaju roditelji osigurati potrebna dodatna sredstva do kraja 2022. godine, kao i za 2023. godinu, nakon okončane analize-revizije neovisnih stručnjaka.

Posebno ističemo da je jedan od najvažnijih prioriteta Grada Poreča za naredno razdoblje izgradnja novih gradskih vrtića i povećanje kapaciteta postojećih, što je i vidljivo u planiranim proračunskim sredstvima za sljedeću godinu, kao i aktualnim projektima. Jedino na taj način Grad može u cijelosti garantirati ujednačenu kvalitetu i dostupnost usluge smještaja djece u vrtiće.

Vlasnicama privatnih dječjih vrtića smo također poslali ovakvu obavijest u kojoj smo naglasili da se dosad uplaćeno povećanje učešća roditelja za listopad 2022. godine uračuna u umanjenje zaduženja roditelja za naredno razdoblje, te da se povećani udio učešća roditelja u cijeni vrati na iznos prije povećanja cijene, kao prošle pedagoške 2021./2022. godine.”

Podsjetimo – Grad Poreč je najavio gradnju novih vrtića u Novoj Vasi i Varvarima gdje će se otvoriti ukupno 300 novih mjesta, čime se nadaju pokriti sve veće potrebe. Naime, Poreč je lani bio jedan od gradova s najvećim povećanjem broja upisane djece u vrtiće i to nakon izgradnje novih vrtića u Žbandaju, Velom Maju i Dračevcu.

špina voda bez vode ilustracija pixabay

Dio Kaštelira bez vode 11. listopada

U9 Vrsar

NK VRSAR: Velika pobjeda tima U9, nažalost U11 nije imao sreće