in

INVESTICIJA OD 7 MILIJUNA KUNA: Umag u cijelosti obnovio centralni vrtić

Umag, nositelj titule najboljeg hrvatskog grada po pitanju obrazovanja, socijalne politike, demografije i mladih, a ujedno i među pet gradova u Lijepoj našoj u kojemu je kvaliteta življenja na najvišim razinama, sustavno nastavlja s krunskim projektom posvećenom svojim najmlađim stanovnicima „Umag  – grad djece 2010.-2020.“

Naime, 2010. godine pokrenut je desetogodišnji projekt koji osigurava najviše odgojno-obrazovne uvjete i standarde za najmlađe sugrađane, od vrtića do fakulteta. Uz pokretanje projekta izgradnje srednje škole, skori početak realizacije energetske obnove zgrade OŠ Marije i Line, kao i izgradnje novog vrtića u Murinama, naglasak je postavljen na projekt ulaganja u rekonstrukciju te  kompletnu obnovu i uređenje umaškog centralnog vrtića.

Projekt uređenja obuhvatio je energetsku obnovu zgrade uz postavljanje termoizolacijske fasade u novim bojama, odrađena je termička izolacija potkrovlja i ravnog krova uz novu hidroizolacijsku membranu,  kompletno je zamijenjena dotrajala stolarija, obnovljen je parket u sportskoj dvorani vrtića te je izgrađena nova plinska kotlovnica kao ekološki i ekonomski prihvatljivija solucija. Ujedno, izvršilo se uređenje i opremanje dijela prostorija te su izvedeni radovi na uređenju pristupnih puteva, okoliša i vanjskih terena s oborinskom odvodnjom. Dječjem vrtiću je novoobnovljen asfaltirani prilaz te su sva dječja igrala dobila novu sigurnosnu podlogu od gumenog granulata,  za siguran i razigrani korak te bezbrižno igranje naših mališana. Za djecu su se i proširile zelene površine dječjeg igrališta i pristupilo njegovom ograđivanju, ne bi li se svima osigurali najbolji uvjeti za boravak i odrastanje.

Tako je prvog dana nove pedagoške godine vrtić zasjao u novom plavo-žutom sjaju, a ukupna vrijednost investicije rekonstrukcije, s okolnim radovima, iznosi oko 7 milijuna kuna, a samo je ove godine uloženo gotovo 4 milijuna kuna.

Projekt uređenja vrtića, koji je prvi put službeno otvorio svoja vrata davne 1975. godine, proveden je uz financijski doprinos Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz Programa podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u iznosu od 668 tisuća kuna.

Bitno je naglasiti i da su se radovi odvijali bez zatvaranja vrtića te da će se završni detalji dovršavati tijekom vikenda do kraja godine kako bi se omogućilo normalno pohađanje vrtića.

Riječ je o vrtiću u kojem je smješteno 9 odgojno-obrazovnih skupina kapaciteta ukupno oko 190 mališana. (Izvor Grad Umag)

SARDELAFEST na novigradskom Mandraču 7. rujna

NA CESTI PLOMIN – RIJEKA: Mladi motociklist izgubio život u srazu s automobilom