in

Kako prepoznati štetne vrste, alge i školjkaše? U POREČU startaju ljetne radionice morske biologije

-Oduvijek su Vas zanimali odgovori na pitanja: „Jesu li spužve biljke ili životinje?“, „Zašto priljepak izgleda kao školjkaš a zapravo je puž?“, „Kako cvjetaju biljke ispod morske površine?“ i „Zašto se danas pojavljuju brojne strane invazivne vrste?“ onda su radionice morske biologije pravo mjesto za vas,objavio je organizator radionica, Centar za invazivne vrste sa Instituta za poljoprivredu i turizam.

Pa će se tako na porečkim plažama će se ovo ljeto odvijati druženje i edukacija o najčešćim vrstama koje nastanjuju Jadranskom more. Pod vodstvom biologinja dr.sc. Barbare Sladonje i mag. oecol. Mirele Uzelac te vrijednih volontera, svi zainteresirani moći će zaroniti u obližnji plićak i naučiti prepoznavati česte vrste zelenih i smeđih algi, bodljikaša, školjkaša, spužvi, rakova ali i štetnih invazivnih vrsta.

Radionice će se održati tri puta i to 13. srpnja na plaži ispod hotela Pical, 3. kolovoza na novoj plaži hotela Materada i 7. rujna kod ljetnog kampa Gradskog kupališta s početkom u 10 sati.

Biologinje će za sve zainteresirane biti na plaži cijeli dan a organizirane aktivnosti u sklopu radionica će se odvijati nekoliko puta tijekom dana. Za vrijeme radionica bit će izložen akvarij prepun morskih vrsta te će se odvijati razne tematske igre, puzzle, memory igre i bojanke za one najmlađe. Na kraju, zaviriti će se u mikro svijet zelenih algi i zooplanktona uz pomoć vodootpornih papirnatih mikroskopa, Foldscopa, koji ima mogućnost povećanja do čak 140 puta!

S obzirom na ograničen broj slobodnih mjesta, prijave se zaprimaju do popunjenja mjesta na e-mail: mirela@iptpo.hr, na broj telefona: 052 408 328 ili putem društvene mreže Facebook Centra za invazivne vrste.

Sve radionice financira Grad Poreč, a sudjelovanje je besplatno! Za ovu radionicu potrebna je jedino ljubav prema moru i tko želite zaroniti može uzeti sa sobom masku za ronjenje i ručnik za plažu.

VOZI SE PREBRZO I NEPAŽLJIVO: Na području Flenga i Buića 2 nesreće i 3 ozlijeđena

Bez vode 5. srpnja dio Červar Porta